Elever i bevægelse lærer mere

Ved at øge elevernes fysiske aktivitet i landets skoler, vil man samtidig øge deres indlæringsevne, mener Grønlands Idrætsforbund.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
04. april 2016 05:34

Folkeskoleelever lærer bedre når de er fysisk aktive. Det fastlår en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

- Istedet for at sidde ned og lære en fem-tabel, så kan man få børnene op af stolen og lade dem bevæge sig, og lære at lege en fem-tabel. Og det gør jo, at mange får det ind på rygraden, siger generalsekretær i Grønlands Idræts Forbund, Carsten Olsen.

Læs også Løbediktat gør skolebørn mere aktive

Ifølge arbejdsgruppen for Vidensråd for Forebyggelse, viser flere studier, at der er en positiv sammenhæng mellem fysisk aktivitet og indlæringsevner.

Men, alt for mange børn bevæger sig for lidt, og det påvirker deres faglige præstationer i folkeskolerne, skriver arbejdsgruppen, der anbefalder 45 minutters daglig bevægelse i undervisningsforløbet.

Sundheds- og uddannelsesdepartementet kigger på sagen 

Det er også den vej naalakkersuisoq for Uddannelse Nivi Olsen gerne vil. Sammen med naalakkersusoq for Sundhed Doris Jakobsen, vil de kigge på muligheder for at gøre folkeskoleeleverne mere aktive, men understreger samtidig at det er op til den enkelte kommune og vælge hvilken vej man ønsker.

- Jeg bakker 100 procent op om det, men det viden er ikke nyt. Det er også meget vigtigt at understrege, at vi i lovgivningen har åbnet op for, at  kommunerne, som er de ansvarlige indenfor folkeskolen, kan vælge at eleverne skal røre sig mere, hvis de prioriterer det, siger naalakkersuisoq for Uddannelse, Nivi Olsen.

Selvstyrets folkesundhedsundersøgelse for 2014 og en analyse fra Grønlands idrætsforbund, har vist, at folk dropper idrætten i en tidlig alder. Undersøgelsen viser samtidig, at kun otte procent af pigerne på 15-17, lever op til målet om at være fysisk aktive en time om dagen.

Læs også Piger bevæger sig for lidt

Læs også Friske tal skal hjælpe på sundheden

Dertil har Grønlands Idrætsforbund påbegyndt dialog med læreruddannelsen Ilinniarfissuaq for netop at kunne inddrage fysisk aktivitet i folkeskoleundervisninger.

 - Målet er, at alle lærere har en masse værktøj, som de kan bruge i det daglige, og det også indgår i deres læreruddannelse, således det ikke er bare noget engangs-tilfælde, men at det hvert år er på deres skema, siger Carsten Olsen.