Elever frygtede at få tæv

Allerede for ni år siden - i 2002 - var den tilsyneladende helt gal på Tûgdlik, der 1. maj i år mistede sin tilladelse til at fungere som døgninstitution. Det viser breve fra elever på båden, der frygtede at få tæv af pædagogerne.
17. maj 2011 16:24

"I må ikke fortælle det til pædagogerne. Ellers bliver vi slået igen - Vil du vide mere, skal du kontakte os uden pædagogernes viden, da vi har en masse ting, vi gerne vil fortælle dig om. Som vi godt er klar over, tolereres det ikke, at man misbruger børn på en institution. Vi har brugt den ene time, vi havde, til at skrive til dig.

P.S. Kan du indhente oplysningerne hurtigt? I må ikke fortælle det til pædagogerne, ellers bliver vi slået igen".

Sådan lyder nogle af linjerne i et brev, som børnene på skoleskibet Tûgdlik allerede tilbage i 2002 sendte til Hjemmestyrets Socialforvaltning. Det viser dokumenter fra Selvstyret, som Radioavisen har fået aktindsigt i.

Den selvejende døgninstitution, skoleskibet Tûgdlik, mistede per 1. maj sin tilladelse til at fungere som døgninstitution, efter at Selvstyret havde fundet forholdene "stærkt bekymrende".

Aktindsigten viser, at forholdene på institutionen dog langt, langt tidligere har været kritiseret - bl.a. af de anbragte børn.

I et andet dokument - også fra 2002 - har en dreng uanmeldt besøgt et af Hjemmestyrets andre døgninstitutioner, hvor han fortæller, at han er blevet slået i ansigtet af en ansat og heraf har fået næseblod, fordi han har forsøgt at stikke af.

Drengen fortæller i øvrigt, at han ikke har måttet komme til læge for at få undersøgt et udslæt, som generede ham.

I efteråret 2002 bliver drengene på Tûgdlik indkaldt til samtale med Direktoratet for Sociale Anliggender omkring forholdene på institutionen og herefter bliver Tûgdliks ejer, Tom Lynge, samt to andre, indkaldt til møde. Ifølge indkaldelses-papiret på grund af "bekymring efter flere henvendelser omkring Tûgdlik".

Ifølge referatet munder mødet ud i, at Tûgdlik og Døgninstitutionsafdelingen fortsætter samarbejdet med en ny evaluring inden julen i 2002.

Dokumenter fra senere år viser dog, at der har været flere klager omkring vold på skoleskibet Tûgdlik.
Et kort rids af udtalelserne i Tûgdlik-sagen lyder:

Mette Sonniks, fagchef i Børne- og Familieafdelingen Kommuneqarfik Sermersooq, der har ansvaret for tilsynet med de anbragte børn, karakteriserede for nylig her i Radioavisen samarbejdet med Tûgdlik som "udmærket".

De tilsyn, kommunen har foretaget, har ifølge Sonniks ikke givet grund til bekymring.

Dertil kom det for nylig frem, at der er anmeldt fem voldsepisoder mod fem forskellige børn på Tûgdlik til Nuuk Politi.

Og Tûgdliks advokat, Finn Meinel, har tidligere kaldt beslutningen om at fratage Tûgdlik godkendelse "forhastet".

Radioavisen nyeste afsløringer af elevernes breve til myndighederne, lader dog ikke til at være en del af det billede af Tûgdlik, som projektets ankermand, Tom Lynge, selv ser for sig:
 
- Det er trist at se, at ens livsværk sådan kan stoppes på et splitsekund. Men når jeg kigger mig omkring, så er jeg stolt af, hvad jeg har udført, siger han således i den udgave af avisen AG, der lige er kommet på gaden.

Radioavisen ser nærmere på indholdet i den 500 siders store aktindsigt i de kommende dage.

Radioavisen har kendskab til, at forældre flere gange har klaget over deres børns ophold på Tûgdlik, og  er derfor meget interesserede i at høre fra disse, ligesom tidligere og nuværende personale eller andre med kendskab til forholdene på Tûgdlik meget gerne må henvende sig  på:  radioavis@knr.gl.