Ekstra bevilling til styrkelse af Inuktitut-sproget i Nunavut

Den canadiske regering har annonceret en ekstra bevilling på 78 millioner kroner til støtte af Inuktitut sproget i Nunavut.
Foto © : Friscocali/Flickr Creative Commons
29. maj 2017 06:53

Oprindelige folks sprog i Canada er i fare, og nogle vil sikkert ikke overleve.

Inuit er meget beviste om problemet og igangsætter mange initiativer for at holde sproget i live.

Nu har de fået ny hjælp fra den canadiske regering der i fredags annoncerede en ekstra bevilling på 78 millioner kroner til støtte af Inuktitut sproget i Nunavut. Det er foruden, hvad regeringen allerede har givet.

Desuden er der en 96 millioner kroner, som skal bruges af indianere og Inuvialuit i Nordvest-territoriet til at forstærke deres sprog.

Inuvialuit, i det vestlige arktis, har mistet mange af deres sprog færdigheder men får nu penge til blandt andet at oprette lokalradioer, som kan formidle sproget og til anden undervisning.

Inuktitut i Nunavut er et af de mindst truede sprog i Canada, men der er dog også her behov for nye initiativer og uddannelse for at Nunavuts regering kan opfylde sprogkravene, ifølge Nunavuts officielle sproglov, der siger, at Inuktitut, kan bruges i alle den lovgivende forsamlings debatter og dokumenter såvel som ved retten.

Uddannelse i og på Inuktitut er også nødvendigt for at kunne opfylde kravene om brug af Inuktitut i dagliglivet og erhvervslivet i følge The Inuit Language Protection Act, loven om beskyttelsen af Inuktitut, hvis mål er at opnå at alt i Nunavut kan foregå på Inuktitut.

Inuit i Canada vil have, at Inuktitut overlever.

Inuktitut er et ud af kun tre sprog som menes at ville overleve i Canada. De andre to sprog er Cree og Mohawk. Allerede nu er mange indianersprog uddøde eller kan blive det i løbet af de næste ti år, hvis der ikke sker en stor og drastisk indsats for at redde dem.