Qulaarpaa Eksporten skal redde Grønland

Grønland har alt for få indtægter. Derfor er det tvingende nødvendigt med mere eksport. Det mener SIK og Grønlandsbanken.
Foto © : Grønlandsbanken
12. marts 2015 04:04

Pengene i Grønland bliver færre de kommende år. Sådan ser udsigterne ud, hvis der altså ikke bliver skabt nogle flere indtægter.

De store mineeventyr er indtil videre udeblevet, men der er ingen grund til at kaste håndklædet i ringen, siger direktør i Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard, som faktisk ser en del lyspunkter.

Stadig potentiale i råstoffer

- Stadigvæk er der jo muligheden for, at vi kan se muligheden fra en råstofindustri. Det kan godt være, at det er lidt op ad bakke for øjeblikket, men det er trods alt en mulighed som ikke har været meget udnyttet i de senere år, men som der vil være en mulighed for også fremad. At blive ved på det spor er væsentligt, siger direktør i Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard.

Han bifalder også politikernes tanker om at udvikle de eksisterende industrier.

Få mere ud af torsk og turister

- Derudover synes jeg, at de områder, hvor vi er stærke i forvejen, på fiskeriområdet og turismeområdet, der er sikkert også nogle udviklingsmuligheder også op de områder, siger Kviesgaard.

For SIKs formand Jess G. Berthelsen er det vigtigste selvsagt, at der er arbejde til hans medlemmer. Han vil derfor meget gerne have gang i noget renoveringsarbejdet, men SIK bossen slår dog fast, at det ikke er nok i sig selv, der skal skabes eksport.

Byggeri løser ingen problemer

- Byggeriet er godt, fordi det skaber arbejdspladser. Men når byggeriet er færdigt, så er der jo ikke mere, og derfor er det godt for den grønlandske økonomi, at vi gang i mere eksport, siger Jess G. Berthelsen.

Han mener blandt andet, at der skal gøres meget mere for at skabe opmærksomhed om Grønland ude i verden og lokke flere turister her til landet. Og her er det ikke nok bare at sørge for, at de kan lande.

- Det er ikke nok at lave landingsbaner. De landingsbaner skal jo bruges, siger Jess G. Berthelsen.

Lufthavne er ikke nok

Han mener, at man skal sørge for at få mange flere turister her til landet, hvis det skal kunne betale sig at bygge lufthavne, men så vil det også være godt nyt for SIKs medlemmer.

- Det er der de også kan få arbejdspladser. Indenfor turismen, indenfor hotelområdet. Vi kan se at oppe i Ilulissat på Hotel Arctic, hvor der er 99,9 procent hjemmehørende, hvor der er mange turister. Det er den vej vi skal, og jeg mener også, at det er der fremtiden for nogle af vores medlemmer ligger, siger Jess G Berthelsen.