Ekspert savner offentlighed på eksperimentbørns vegne

De 22 børn, som i starten af 50’erne blev taget fra deres familier og sendt til Danmark, har fået en officiel undskyldning af Red Barnet i dag. Men det er sket bag lukkede døre, og det sender et skidt signal, mener antropolog og historiker.
Her hilser den daværende dronning Ingrid på nogle af de børn, som blev sendt til Danmark i 1951.
Skrevet af Camilla Dam
22. oktober 2015 15:04

- Det, der er hele ideen med en undskyldning, er, at det skal kaste lys på en sag – at det skal komme ud i det åbne, at alle ser, hvad det var, der skete. Og hvad er det, vi siger undskyld for. Og her har man valgt at gå den helt modsatte vej.

- På trods af, at ofrene for forsøget ikke har ytret ønske om, at det skal ske bag lukkede døre, siger Maria Rytter til DR.

Læs også BILLEDER Fire "eksperimentbørn" har nu fået en undskyldning

Som antropolog og historiker har hun studeret børns opvækst på børnehjem og undskyldningens betydning for de børn, der blev udsat for noget lignende i Australien helt frem til 70’erne.

Maria Rytter slår fast, at der skal mere til, for at undskyldningen kan tages alvorligt.

- Når man ser på de store undskyldninger, der er givet fx i Sverige til tidligere børnehjemsbørn, så var det i 2011 statsministeren, dronning Silvia, der var med tv og der var stort blus på: Her siger vi undskyld, og vi står her med åben pande og gør det, forklarer Maria Rytter, som også mener, der skal en erstatning til.

Læs også Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning

Læs også Red Barnet beklager og undskylder grønlandsk børneeksperiment 

- Det kan også være der, hunden ligger begravet. At man ikke er så interesseret i at få afdækket de her ting og få givet disse undskyldninger, siger hun med henvisning til, at den danske stat ikke er interesseret i at skulle betale den erstatning, som en officiel undskyldning ville kunne bane vej for.

Den danske stat søsatte eksperimentet tilbage i 1951 i et samarbejde med Red Barnet og Røde kors.

Efter halvandet år i Danmark kom 16 af de 22 børn hjem til Grønland, mens de sidste seks blev adopteret af danske familier. De 16 børn endte på et børnehjem i Nuuk i stedet for hos deres familier, da de havde mistet både deres sprog og kultur i processen.

Læs også Red Barnet opfordrer til officiel dansk undskyldning

Her 64 år efter, at børnene blev sendt til Danmark, får de en officiel undskyldning fra Red Barnet. Den danske stat afviser at undskylde.

Klokken 22 i aften kan du på KNR TV se programmet "Mens vi venter på undskyldningen", hvor Kristine Heinesen og Carla Lucia Knakkergaard fortæller deres personlige erfaringer med eksperimentet.