VIDEO Doris: Legalisering af hash øger kriminalitet og dødstal

Naalakkersuisoq for sundhed, Doris Jakobsen fra Siumut, har set beviser for, hvor meget skade en legalisering af hash har gjort i andre lande. Derfor afviser hun at gøre det lovligt.
26. maj 2016 16:03

- Naalakkersuisut har et klart budskab om, at vi har nultolerance over for hash. Og det vil vi blive ved med at have.

- Vi kan også se på andre lande, hvor meget legalisering har forårsaget af problemer, f.eks. i Colorado (stat i USA, red.).

- Her kan man se, da hash blev legaliseret, steg dødstallet af børn, fordi børnene røg hash. Men bilulykker steg også, kriminaliteten steg ligeledes meget. Derfor har vi ikke råd til det i samfundet, siger naalakkersuisoq for sundhed, Doris Jakobsen, til KNR.

Læs også VIDEO Naalakkersuisut vil være rollemodel med hashtest

Læs også BILLEDER Hele Naalakkersuisut hashtestes

Psykoser slår indtægtsmulighed

Legaliseringen har andre steder betydet, at statens indtægter er steget, men naalakkersuisoq afviser alligevel.

- Vi må tage hensyn til, hvor mange hashpsykoser, der så vil komme. Det er også disse ting, man må være beredt på, vil blive en byrde for Grønland.

- Derfor mener vi i koalitionen, at det absolut ikke er en vej, der kan betale sig. Også når vi er så få, siger Doris Jakobsen.

Bedre styr på markedet

Aqqalu Engell fra Nuuk mener derimod, at en legalisering af hash ville gøre det meget nemmere at gribe fat i problemerne. Så længe hash er ulovligt, vil problemerne bare blive værre, mener han.

- Det er et frit marked derude. Hvis man gør det statsligt, kan man selv bestemme priserne og hvad der skal i, siger Aqqalu Engell til KNR.

Se mere om hans forslag her:

Men Doris Jakobsen mener ikke, en legalisering vil formindske problemerne.

- Erfaringerne fra fx Colorado viser, problemerne bliver større. Flere har fået hashpsykoser, ulykkerne er steget og kriminaliteten er steget. Samlet set er udgifterne steget. Derfor mener vi ikke, det er vejen for Grønland, siger hun.

Læger i Danmark kan udskrive medicin, der indeholder cannabis, men lægen skal først søge om lov til at udskrive den form for medicin.  Og i Folketinget bliver et lovforslag behandlet, der skal fjerne den hindring, så det bliver helt legalt at bruge lægemidler, der indeholder hash.