Det sker i Inatsisartut i dag

Dagens forhandlinger i Inatsisartut starter med andenbehandling af det omdiskuterede forslag om afgifter på blandt andet hellefisk, torsk og rødfisk, samt øgning af afgiften på blandt andet makrel.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
06. maj 2016 10:47

De nye afgifter vil udgøre 55 øre pr. kg., uanset om der er tale om torsk, kuller, sej eller rødfisk.

Ved førstebehandlingen var der stor kritik fra både Inuit Ataqatigiit og løsgængeren Naaja Nathanielsen - blandt andet fordi lovforslaget kun havde en høringsperiode på 11 dage.

Naalakkersuisut fastholder dog forslaget, og henviser blandt andet til at Skatte- og Velfærdskommissionens har anbefalet at der indføres afgifter på fiskeriområdet.

Senere på dagen er der mere fiskeri på dagsordenen, når Siumuts Jess Svane opfordrer til at der inden Forårssamlingen om et år, bør udarbejdes en redegørelse for, hvordan man kan opnå fuld udnyttelse af fisk og skaldyr, og dermed sikre en så høj grad af forædling af fiskeriresourcen som muligt her i landet.

Det forslag støtter Naalakkersuisut.

Endelig behandler Inatsisartut også et forslag fra IA´s Kalistat Lund, der ønsker at Naalakkersuisut klart melder ud, hvordan man stiller sig til TelePost-selskabets ejerstruktur samt planerne om liberalisering af teleområdet.

IA er bekymret over, hvad de oplever som modsatrettede udmeldinger fra Naalakkersuisut om liberaliseringen, og opfordrer  til en afklaring inden sommer.

Naalakkersuisut mener den tidsfrist er for kort, og kan derfor ikke støtte forslaget, men understreger at der politisk ikke er væsentlige modsætninger mellem forslagsstillerens og Naalakkersuisuts synspunkter.