Det sker i Inatsisartut i dag

Torsdagens forhandlinger i Inatsisartut lægger ud anden behandling af Inuit Ataqatigiits forslag om etablering af geografiske zoner i Grønland.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
21. maj 2015 05:15

Partiet ønsker nogle zoner prioriteret til råstofudvinding, og andre, hvor natur og miljø forhold skal gøre at mineralaktiviteter undgåes. Ved 1. behandlingen blev forslaget blankt afvist af koalitionspartierne, der antydede at IA´s forslag var udsprunget af partiet modstand mod uranudvinding i Sydgrønland.

De næste punkter på dagsordenen er to andenbehandlinger af love vedrørende økonomiske tilskud til partierne i Inatsisartut. Her foreslåes reglerne for tilskud generelt strammet.

Belært af erfaringerne med Inatsisartut-medlemmer, der skifter parti midt i en valgperiode, foreslås partitilskuddet således bestemt på basis af halvårlige opgørelser over partiets mandater. Før i tiden blev partitilskuddene fastlagt een gang om året.

Desuden kan der ifølge lovforslaget trækkes i partitilskuddet, hvis medlemmerne nægter at oplyse om deres økonomiske interesser udenfor Inatsisartut. Og endelig kan der også trækkes i den støtte man får til oversættelser, hvis man kun fremsender sine forslag på eet sprog.

Torsdagens dagsorden rummer desuden andenbehandling af lov om havne, der blandt andet åbner mulighed for dannelse af kommunale og privatorganiserede havneselskaber, samt indfører moderate afgifter for benyttelse af havnene.

Til sidst har Inatsisartut to forespørgselsdebatter på initiativ af Inuit Ataqatigiit.

Dels skal man debattere bygdebestyrelser og deres ansvarsområder, med henblik på styrkelse af lokaldemokratiet, samt sidste års store debat om de kommunale udligningsordninger.