COP21 Det bør du vide om FN’s årlige klimakonference

COP21 i Paris markerer, at det er 21. gang De Forenede Nationer, FN, samler alverdens nationer for at lave aftaler om og for klimaet.
Så meget er isen på nordpolen smeltet siden 1979. Foto © : mundaneum.org
Skrevet af Ane-Marie Petersen
23. november 2015 16:18

Global opvarmning påvirker os alle. Ifølge FN har den globale opvarmning kostet cirka 600.000 menneskeliv siden 1996. Og forskere mener, at global opvarmning skyldes for et voldsomt CO2-udslip. Og det er lige præcis det, klimatopmødet forsøger at begrænse med en international aftale.

 

COP21
COP står for ”Conference of Parties” – klimakonference på dansk.
Formålet med konferencen er at mindske den skadelige, menneskeskabte påvirkning af klimaet. Hvert år forsøger de deltagende lande at lave en aftale om, hvordan de kan begrænse effekten.
I 2015 er det første gang i over 20 år af FN-forhandlingerne har til formål at opnå en juridisk bindende og universel klimaaftale med det formål at holde den globale opvarmning under 2 grader.
 
Drivhusgasser
CO2 – kuldioxid - virker som en drivhusgas. Det vil sige, at den lægger sig som et tæppe i jordens atmosfære og forhindrer meget af jordens varme i at slippe væk. Dermed bliver vores klima varmere og varmere.
CO2 opstår fx ved afbrænding af stoffer, der indeholder kulstof. Det findes fx i træ, kul og olie. Men dyr udleder også drivhusgasser i store mængder, når de bøvser og prutter i form af metangas.
Drivhusgasserne medfører, at nord- og sydpolen er smeltet mærkbart de sidste 30 år. Havet stiger, orkaner, cykloner, oversvømmelser, tørke og andre vejrfænomener har kostet massive ødelæggelser og mange menneskeliv.
 
 

Fakta om COP21

  • Afholdes i Paris fra den 30. november til den 11. december.
  • Budgetteret til at koste omkring 1,2 milliarder kroner.
  • Over 50.000 personer fra 195 forskellige lande deltager.
  • Første klimatopmøde fandt sted i 1994. Dermed er det 21. gang i år.

 

Sidste år foregik konferencen i den peruvianske hovedstad Lima. Her nåede man til slut frem til enighed om en erklæring, som skal bane vejen for decideret klimaaftale i Paris. Blandt andet skrev landene under på, at de hver især på forhånd skulle aflevere en plan for, hvordan de vil bremse den globale opvarmning.