Ny forskning: Derfor kaster lomvieunger sig ud fra tårnhøje klipper

Danske forskere mener at have fundet en forklaring på en underlig adfærd hos lomvieunger, der i tilsyneladende dødsforagt kaster sig ud fra høje klippesider inden de kan flyve.
Foto © : Seth M/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
30. marts 2017 09:10

Det skriver Videnskab.dk

Når lomvieunger er en fjerdedel udvoksede, forlader de sikkerheden i rederne på de høje klippesider, der er hjemsted for kolonien. Og selvom de ikke er i stand til at flyve, så styrter de hovedkulds flere hundrede meter ned i havet.

Det er en adfærd, der har undret forskerne, men nu viser ny dansk forskning, at der kan være en mening med at forlade sikkerheden på den høje klippeside.

Det bliver nemlig en fordel for hannerne, der tager sig af ungerne. Lomvier er dårlige til at flyve, fordi vingerne er tilpasset til at dykke. Så når ungerne er i havet, kan hannerne finde mere føde og de kan spare meget energi på at fodre ungerne, fordi de ikke skal flyve op til reden.

- På den måde giver det alligevel mening, at ungerne, til trods for risikoen, forlader reden. Vi kan også se, at der, bortset fra i selve faldet, ikke dør mange lomvieunger i perioden, efter de forlader reden. Hannerne er gode til at passe på dem, fortæller seniorforsker ved Bioscience på Aarhus Universitet, Morten Frederiksen.

Forskernes resultater er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The American Naturalist.

Der findes mellem tre og fire millioner lomvier på verdensplan, men bestanden er i tilbagegang. Derfor har Morten Frederiksen og hans kollegaer søsat et nyt forskningsprojekt, der skal forsøge at finde årsager til, at bestanden går tilbage.