Der skal laves handlingsplaner for at hjælpe ordblinde

Der findes ingen tal over hvor mange ordblinde, der går på folkeskolerne. Og prøverne, der skal påvise ordblindheden er hentet fra de danske system. Det skal der laves om på.
Skrevet af Thora H. Nielsen
16. oktober 2014 15:21

- I foråret gik vi i gang med at afprøve en test, der er lavet i Danmark. Men vi er nødt til at have vores egen version, der er tilpasset forholdende her i landet. Den skal være sprogvenlig og nem at bruge, fortæller Karina Mencke.


Hun har undervist specialklasser i 10 år i Nuuk, før hun blev konsulent i Inerisaavik her i sommer. Hun stødte ofte på ordblinde i specialklasserne.


- Jeg har undervist mange ordblinde. Jeg har flere gange måttet tænke mig om og finde en måde at hjælpe den ordblinde på. Jeg har også talt med andre lærere på kysten, som har stået i den samme situation. Så ordblindhed er udbredt, selvom vi ikke tallene, der kan påvise det, siger hun.


Målet er at lave en handlingsplan for ordblinde i folkeskolerne. Hvad kan læreren gøre for at hjælpe og støtte den ordblinde, hvilke værktøjer er der. Og hvordan skal forældrene hjælpes og hvordan sikrer man, at den ordblinde kender til sine rettigheder.


Det er netop noget af det, som 40 seminardeltagere fra hele kysten med Center for Pædagogisk Udvikling for Folkeskolen Inerisaavik som tovholder har haft fokus på i de sidste to dage i Hotel Hans Egede i Nuuk. Alle fire kommuner og Selvstyret var repræsenteret og der var inviteret eksperter fra udlandet.


Seminardeltagerne er nu kommet med deres anbefalinger til det videre arbejde og styregruppen er i dag gået i gang med at samle trådene sammen.