Den danske regering revses for at google sig til a-kraft-svar

Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen tvivler på, om Grønland har fået hele sandheden at vide om den mobile amerikanske atomreaktor Camp Century.
Skrevet af Karsten Sommer
31. juli 2014 08:23

- Vi bliver simpelthen nødt til at vide, hvad det faktisk er for et forløb, der foregik under isen i Camp Century, mens USA havde et atomkraftværk placeret der.

- Hvis ikke Danmark reelt kender til konsekvenserne af a-kraftværkets virke under isen og åbenlyst baserer sin viden på forkerte informationer, er det faktisk meget bekymrende, siger hun i en pressemeddelelse.

Under den kolde krig i 50'erne lå Camp Century under indlandsisen 250 km øst for Thule Air Base.

Bekymringen får næring, efter at det nu er kommet frem, at udenrigsminister Martin Lidegaard har korrigeret et svar, han tidligere har afgivet til Folketinget på Doris Jakobsens foranledning.

Hun påpegede dengang, at mobile a-kraftværker som USA havde brugt ved Antarktis, havde en lang række uheld af meget alvorlig karakter.

Begge brugte uran-235
Doris Jakobsen ville derfor vide, om tilsvarende uheld kunne være sket på Camp Century. Men regeringen fastholdt i sit svar, at der absolut ingen problemer var og begrundede det bl.a. med, at de to værker brugte helt forskellige brændstoffer.

Men det har vist sig ikke at passe, indrømmer Martin Lidegaard nu. Værkerne i Antarktis og Camp Century brugte det samme, farlige Uran-235 som brændstof.

Sjusk fra Danmarks side
Doris Jakobsen undrer sig over, at ministeren svarer så sjusket på spørgsmål om så alvorlige emner.

- Så hvis ministeriet ikke ved bedre i dag, end deres svar tyder på, må de få etableret en undersøgelse, så de kan komme med rigtige oplysninger fremover.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at de bare lader nogen embedsmænd sidde og prøve at google sig til svar på mine spørgsmål om så alvorligt et emne. Hvis dette er måden Danmark mener, der bør føres tilsyn med radioaktive aktiviteter i Grønland, er det under al kritik, fastslår Doris Jakobsen.

Derfor ønsker Doris Jakobsen nu igen en undersøgelse af, hvad der faktisk foregik under isen i Camp Century, mens atomkraftværket var i gang.

Atomkraftværket ved Camp Century sørgede for varme og el til basen, men driftsproblemer med reaktoren førte til lukning af værket i 1966.