Demonstranter: Uran-kampagne er fordrejet

Omkring 60 personer demonstrerede fredag i København imod uranudvinding. Miljøbevægelsen NOAH mener, at selvstyret og GME’s oplysningskampagne holder negative informationer tilbage.
Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
31. juli 2015 12:44

Cirka 60 mennesker mødte fredag eftermiddag dansk tid op til demonstration i Københavns gader i protest mod udsigten til uranudvinding ved Kvanefjeldet i Grønland.

Det er miljøbevægelsen NOAH - Friends of the Earth, der for andet år i træk har taget initiativ til demonstrationen med støtte fra bl.a. Avataq, Det Økologiske Råd og en række danske og grønlandske politikere samt kunstnere.

Ifølge talsmanden for uran-gruppen hos NOAH, Niels Henrik Rooge, er det nødvendigt at råbe offentligheden i både Grønland og Danmark op omkring de mulige negative risici ved udvinding af uran.

Læs også BILLEDER Demonstration i København mod uranudvinding i Grønland

De negative sider bliver nemlig holdt tilbage af bl.a. Aarhus Universitet, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), hvis resultater ligger til grund for Selvstyrets oplysningskampagne om uran, mener man hos NOAH.

Det samme gælder kampagnerne fra firmaet Greenland Energy and Minerals, GME, lyder kritikken.

- Under foredragsturnéerne i 2014 og nu for ganske nyligt har man beskrevet Kvanefjelds-projektet som helt ufarligt og konsekvent nedtonet miljøkonsekvenserne af projektet. Hvis man sammenligner beskrivelsen fra GEUS og DCE med de internationale eksperter, som vi har henvendt os til, kan vi slet ikke genkende den måde, som man beskriver projektet på, siger Niels Henrik Rooge til KNR.

 

Kræver folkeafstemning i Sydgrønland

Hos NOAH anerkender man, at Grønland har selvbestemmelse over fjeld og undergrund, og at Inatsisartut med et snævert flertal har ophævet nul-tolerancen imod uranudvinding.

Men bevægelsen ønsker at holde Naalakkersuisut op på løftet om en folkeafstemning i Sydgrønland, før en kommende udvindingstilladelse bliver givet til et selskab som fx GME.

- Aleqa Hammond (Siumut, red.) lovede jo en regional folkeafstemning i sin tiltrædelsestale tilbage i 2013. Og den var nævnt i sin sidste tale som statsminister (formand for Naalakkersuisut, red.) i 2014, så vi forventer bestemt, at den ny grønlandske regering vil respektere det løfte, som den forrige regering gav til befolkningen, siger Niels Henrik Rooge.

 

Aaja: Godt modstanden er rykket til Danmark

Også en række folketingspolitikere deltog og holdte tale under demonstration, herunder Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, som glæder sig over, at debatten om uran også er rykket til Danmark.

- Jeg er rigtig glad for, at kampen imod uran også har en støtte i Danmark. Og der er jo rigtig mange grønlændere i Danmark, som også gerne vil vise deres støtte i kampen mod uran, siger hun.

Ligesom NOAH mener Aaja Chemnitz Larsen, at oplysningen om uranudvinding bør være mere objektiv og tættere på borgerne i Grønland.

- Jeg synes, at borgerinddragelsen generelt bør blive bedre, end den er i dag og ske på mange flere planer.

Også Finn Sørensen fra Enhedslisten og Rasmus Nordqvist fra Alternativet talte imod uranudvindingen ved dagens demonstration.