Demokraterne: En fejringsdag for Grønland

Flere lovforslag på det familieretslige område blev onsdag gennemgået i Inatsisartut. Blandt forslagene var blandt andet et forslag om at give par af samme køn mulighed for at blive viet og et forslag om at afskaffe forældres ret til at slå børn.
26. marts 2015 18:39

Som et led i en større lovændring på børne- og familieområdet blev et lovforslag om at afskaffe den såkaldte revselsesret - forældres ret til at slå børn - behandlet i Inatsisartut onsdag.

Udover forslaget om at afskaffe af revselsesretten blev også andre forslag vendt som en del af den samlede lovpakke på det familieretslige område.

Heriblandt et forslag om i højere grad at inddrage børn i forbindelse med sager om forældremyndighed og samvær, et forslag om at gøre det muligt for par af samme køn at blive viet og et forslag om at tiltræde en international konvention, der gør det muligt at afgøre sager om forældremyndighed udenfor Rigsfællesskabets grænser.

Læs også Retten til at slå børn bliver afskaffet

 

Kærlighed på lige fod med andre

De forskellige forslag, der alle blev gennemgået i samme ombæring, mødte stor opbakning fra alle partier i Inatsisartut.

Særligt forslaget om vielse for par af samme køn - et forslag, der er en følge af en Inatsisartutbeslutning, som blev vedtaget på forårssamlingen i 2010 - blev varmt modtaget.

Læs også Kirkeklokker bimler snart for homoseksuelle

- Vi mener, at det er en fejringsdag for Grønland som med dette forslag endelig anerkender lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoners rettigheder til kærlighed på lige fod med alle andre borgere, sagde Justus Hansen fra Demokraterne.

 

Ønske om mere konfliktmægling

Selvom alle forslagene generelt mødte bred opbakning, havde flere af partierne bud på, hvordan de kunne forbedres.

For eksempel fremhævede Siumut, at de gerne ser, at man i forbindelse med sager om forældremyndighed og samvær åbner op for muligheden for at kunne foretage høringer af børn under 12 år - og ikke som loven foreskriver, kun af børn over 12 år.

Også Inuit Ataqatigiit havde flere bud på ændringer. Blandt andet ser de gerne, at kriminalloven for Grønland bliver ændret, så bortførelsen af et barn fra Grønland til Danmark sidestilles med bortførelser udenfor Rigsfællesskabet, og at man ved sager om forældremyndighed og samvær tilbyder konfliktmægling som en rettighed til alle borgere.

Læs også Foreninger: Børnebortførelse bør være kriminelt

De overordnende forslag er nu sendt til videre behandling i lovudvalget.