Partistøtte: Demokraterne beskylder formandskab for manipulation

Formandskabet har ifølge Demokraterne undladt væsentlige oplysninger i deres forslag om at sætte partistøtten op, men Inatsisartuts formand fastholder, at forslaget udelukkende drejer sig om, at partistøtten nu skal pristalsreguleres.
Randi Vestergaard Evaldsen
Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : Jonas Fievé/KNR
20. oktober 2017 16:07

KNR kunne 12. oktober fortælle, at Inatsisartuts formandskab vil ændre loven om partistøtte, fordi partistøtten ikke har været reguleret siden 2006, og værdien af støtten er derfor faldet med 30 procent.

Oplysningerne stammer fra bemærkningerne til lovforslaget samt forelæggelsesnotatet, som Inatsisartuts formandskab havde lavet for at forklare forslaget til Inatsisartuts medlemmer.

Helt ordret lyder sætningen fra begge dokumenter:

- Tilskuddet har formelt ikke været reguleret siden 2006.

LÆS OGSÅ Partierne får mulighed for at give sig selv flere penge

Det hører dog med til historien, at partistøtten er hævet to gange siden 2006, hvilket Demokraternes formand Randi Vestergaard Evaldsen gør opmærksom på i en pressemeddelelse:

- Jeg synes, at det er manipulerende, at Formandskabet skriver sådan noget i bemærkningerne. Det er jo ingen hemmelighed, at partierne fik forhøjet deres direkte tilskud i både 2009 og 2010, udtaler Randi Vestergaard Evaldsen.

Støtte hævet med 116 procent i 2009

Ved en lovændring i 2009 hævedes partistøtten til hvert parti fra 300.000 til 650.000 kroner.

Det var en regulering af partistøtten på 116 procent. Partierne fik på samme tid overdraget en række opgaver fra Inatsisartut. Eksempelvis havde Inatsisartuts administration gennem nogle år ansat partikonsulenter, hvilket var en omgåelse af tilskudsloven.

Lovændringen i 2009 regulerede også støtten til det enkelte mandat med 36 procent i opadgående retning, og igen i 2010 blev støtten til det enkelte mandat hævet fra 170.000 kroner til 210.000 kroner.

Formand for Inatsisartut, Lars Emil Johansen, siger til KNR, at forslaget handler om, at støtten ikke har være pristalsreguleret siden 2006, og altså ikke om hvorvidt støtten har været reguleret på anden vis.

Men hensyn til hvorvidt det er rimeligt at skrive, at værdien af partistøtten er udhulet med 30 procent siden 2006, når den blev mere end fordoblet i 2009, henviser Lars Emil Johansen igen til, at formandskabet henholder sig til oplysningerne fra Inatsisartuts bureau om, at støtten ikke har været pristalsreguleret.