Dele af det kystnære fiskeri slipper for nye afgifter

Det kystnære fiskeri efter torsk, krabber og stenbiderrogn slipper for afgift i forbindelse med indførelsen af et ny model for ressourcerenteafgifter i fiskeriet - pengene skal i stedet findes i det havgående fiskeri.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. november 2017 17:46

Ændringen i de nye afgifter vil spare det kystnære fiskeri for cirka 4,4 millioner kroner i afgifter. Disse penge finder Naalakkersuisut ved at forhøje afgiftsloftet fra 17 til 17,5 procent, og dermed kommer det havgående fiskeri til at betale for ændringen.

Det fremgår af et ændringsforslag, som Naalakkersuisut har fremsat til lovens tredjebehandling som finder sted mandag.

Ændringen betyder, at det havgående fiskeri efter særligt rejer og hellefisk skal bidrage med mere, da disse selskaber skal lægge 4,5 millioner kroner mere i afgifter efter skat.

LÆS OGSÅ Fiskeriet har råd til de nye afgifter

Den nye ressourcerenteafgift skal indbringe landskassen i omegnen af 50 millioner kroner ekstra i afgifter fra fiskeriet, og Naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, har tidligere gjort Inatsisartut opmærksom på, at afgiften er nødvendig for at få finansloven til at hænge sammen.

Koalitionen ønskede ændring

I forslaget står der, at ændringerne er en følge af drøftelser i koalitionen om bl.a. det uhensigtsmæssige i afgiftsbelægning af det relativt begrænsede fiskeri efter torsk, krabber stenbiderrogn i det kystnære fiskeri.

Naalakkersuisut vurderer, at det havgående fiskeri kan bære denne yderligere stigning i afgifterne, uden at det vil forringe erhvervets muligheder for at generere et acceptabelt afkast til ejerne.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisuts lovforslag stikker i hver sin retning

Branchen har tidligere været stærkt kritiske overfor afgiftsstigningerne.

Forslaget rummer også en ændring af afgiften kammuslinger, således at der skal betales en fast afgift på 5 procent på dette fiskeri.

Et flertal i finans- og skatteudvalget bakker op om ændringsforslaget.

LÆS OGSÅ Snak om brandbeskatning er ikke på sin plads