Debat blev til lang ønskeseddel

Partierne i Inatsisartut brugte i høj grad debatten om Kim Kielsens åbningstale til at komme med deres egne politiske ønsker.
Foto © : Inuit Ataqatigiit, IA
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. september 2016 17:31

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsens, åbningstale blev i dag debatteret i Inatsisartut. Partierne benyttede og i høj grad deres taletid til at promovere egne forslag på efterårssamlingen.

Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, ønskede blandt andet oprettelsen af et midlertidigt reformudvalg, der skal "samle al den grundlæggende viden, vi har om reformarbejde", hvorefter udvalget skal drøfte, hvordan reformerne på skatte, bolig og socialområdet skal se ud.

Baggrunden for forslaget er, at Inuit Ataqatigiit mener, at de netop gennemførte reformer af pension og førtidspension ikke har været gennemarbejdede nok.

Sikuki og RAL skal lægges sammen

Også Partii Naleraq havde konkrete ønsker med på talerstolen. Formand Hans Enoksen foreslog, at Sikuki Harbour indlemmes i Royal Arctic Line. Partii Naleraq mener nemlig, at der oprettes for mange selskaber, der har "ensartede opgaver".

Hans Enoksen benyttede desuden lejligheden til at tordne mod tilkaldt arbejdskraft:

- Landet befolkning er tilskuere til, at tilkaldt arbejdskraft efter egne ønsker former landet, lød det blandt andet fra Enoksen.

Nej tak til ny bygning

Koalitionspartiet Demokraterne havde medbragt et ønske om IKKE at gøre noget. Politisk ordfører Justus Hansen benyttede nemlig lejligheden til at slå fast, at Demokraterne er imod forslaget om, at bygge et nyt Inatsisartut.

- Demokraterne vil bruge en stor del af denne samling på at argumentere imod en ny bygning til Inatsisartut, lød det fra Justus Hansen.