De gode historier skal udvikle turismen

Succes-historier skal deles, så alle kan udvikle sig, foreslår ekspert.

Borgere, turist-aktører og iværksættere skal lære af hinandens gode historier for at udvikle turismen, siger turismeforsker Carina Ren, som peger på, at turismen ikke bare er turisme. Det kan også være en del af løsningen til nogle af landets andre udfordringer.

Turismen i Grønland er stadig ung og derfor mangler der en større bevidsthed om at se mulighederne i turismen. Og ifølge Carina Ren, der er lektor i Turisme på Aalborg Universitet, så er der flere steder i landet, hvor der allerede er mange erfaringer.

Og derfor skal de områder, hvor man stadig er ved at opdage sig selv som turistdestination lære af de gode historier.

- En destination som Ilulissat har for eksempel efterhånden rigtig stor erfaringer med at være en turistdestination. Både operatørerne, det offentlige, de offentlige myndigheder er til stede, siger hun.

LÆS OGSÅ Turismen kan skabe vigtige arbejdspladser i Østgrønland

Hos Grønlands erhverv mener Karsten Klausen fra brancheudvalget for turisme også, udviklingen kan have gavn af at opdage, at man faktisk kan få noget økonomisk ud af turismen.

- Jeg tror, at det skal være sådan, at befolkningen kan mærke at de får noget ud af det på en eller anden måde. Hvis man kan mærke at man får noget ud af det. Det er det man har oplevet i Ilulissat, man har set, at man har kunnet tjene penge på det, siger han.

LÆS OGSÅ Isfjordscenter er et centralt element i udviklingen af turismen

Men turismen behøver ikke kun at handle om at tjene penge og sælge billetter, mener Carina Ren. 

- Men at det også handler rigtig meget om, hvordan man kan udvikle byer og erhverv og kultur. Ikke kun til fremme af turisme, men også for samfundets bedste. Så i virkeligheden prøve at drage nogle erfaringer med, hvordan vi kan udvikle turisme til fordel for samfundet, siger hun.