Dansk regering vil løfte Arktis økonomisk

Regeringen vil sætte økonomisk udvikling i Arktis i centrum, blandt andet via Arktisk Råd, forskning - og måske en fond. Det sidste vil udenrigsministeren ikke uddybe.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterede onsdag morgen dansk tid regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi 2017-2018. Foto © : Helle Nørrelund Sørensen
14. juni 2017 08:29

Arktis skal opleve et økonomisk opsving. 

Det ønsker den danske regering ifølge regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for 2017-18, som udenrigsminister Anders Samuelsen og udviklingsminister Ulla Tørnæs præsenterede onsdag i København.

Her er Arktisk ét ud af fem områder, som regeringen ønsker særligt fokus på, herunder især en hurtigere økonomisk udvikling i Arktis.

- Vi skal huske på, at der omkring fire mio. mennesker i Arktis. Og de har krav på udvikling, hvor vi både beskytter miljøet, men også sørger for, at de har muligheden for at gribe de muligheder, som kommer i fremtiden, siger Anders Samuelsen til KNR.

LÆS OGSÅ Dansk regering vil styrke fokus på Arktis

Uvist, hvor pengene skal komme fra

I strategien står, at “regeringen vil tage initiativ til at afdække mulighederne for at etablere en arktisk finansieringsfacilitet”.

Men hvad regeringen præcis mener med “arktisk finansieringsfacilitet’, og hvor pengene skal komme fra, vil Anders Samuelsen ikke konkretisere.

- Det kræver et engagement, højest sandsynlig også nogle økonomiske indsprøjtninger. Det er det, vi så også skriver om i rapporten (strategien, red.), uden at være præcise på hvordan. Det er det, der kendetegner en rapport, som den her. At vi sætter nogle pejlemærker op, og så går vi i gang med det konkrete arbejde bagefter, siger Anders Samuelsen til KNR.

LÆS OGSÅ Arktisk forskning styrkes med ny aftale

Lars Løkke Rasmussen har dog for nyligt sagt, at han er parat til at etablere en investeringsfond, der skal fremme erhvervslivet i Grønland. 

Men det kræver, at Selvstyret formelt henvender sig til Danmark med ønsket. Og det er endnu ikke sket, oplyste Løkke så sent som i maj.

Dog bliver det påpeget i strategien, at Udenrigsministeriet vil hjælpe Grønland og Færøerne med flere eksportfremstød og være med til at markedsføre landene som attraktive turistdestinationer.

LÆS OGSÅ Grønland skal være centrum for arktisk forskning

Forskningsstation og Arktisk Råd

Ønsket om en såkaldt forsknings’hub’ i Grønland bliver også nævnt i strategien som noget, der kan være med til at sætte gang i den lokale økonomi. Til det siger Samuelsen:

- Noget af det, som vi overvejer (…) er, om der kan opstå sådan en form for innovationshub i Grønland. Men jeg kan ikke sige mere konkret om det på nuværende tidspunkt.  

- Men det inkluderer også økonomi. Jeg skal nok vende tilbage til det.

KNR har siden regeringen tiltrådt i november bedt om et uddybende interview med Anders Samuelsen om forholdet mellem Grønland og Danmark, rigsfællesskabets interesser, forholdet i Arktis mm.

Det har endnu ikke været muligt at få det efterspurgte interview.