Kielsen: Dansk NATO-rabat kan ikke dokumenteres

Det kan ikke dokumenteres, at Danmark får rabat på NATO medlemsskabet på grund af Thule-basen. Sådan lyder det fra formanden for Naalakkersuisut i et svar på et paragraf 37 spørgsmål.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Jonas Fievé
27. december 2016 08:04

Justus Hansen og Randi Vestergaard Evaldsen fra Demokraterne vil gerne høre, om Naalakkersuisut kan dokumentere Vittus Qujaukitsoqs udtalelse i Politiken om, at der skulle eksistere en rabatordning for Danmarks medlemskab af forsvarsalliancen på grund af Thule-basen.

- Naalakkersuisut er ikke bekendt med, at der skulle findes dokumentation for, at Danmark har fået rabat på sit medlemskab af NATO som en direkte følge af Thule Air Base, lyder det fra Kim Kielsen i svaret.

Desuden mener formanden for Naalakkersuisut ikke, at Vittus Qujaukitsoq i interviewet med Politiken gav udtryk for, at der skulle eksistere sådan en rabatordning men, at der derimod er tale om en journalistisk fortolkning.

LÆS OGSÅ Pituffik-sagen i 2016

Kim Kielsen henviser dog til, at Danmark ikke lever op til kravet fra NATO om, at medlemsstaterne årligt skal bruge det, der svare til to procent af bruttonationalproduktet på forsvarsområdet.

Sidste år brugte Danmark således omkring 20,3 milliarder kroner på forsvaret, hvilket svarer til lidt over en procent af danske BNP.

Danmark er dog langt fra det eneste land, som ikke lever op til NATOs forventninger.

Ifølge forsvarsalliancen er det kun fem ud af 28 medlemslande - her i blandt USA - der faktisk bruger to procent af bruttonationalproduktet på forsvarsområdet.

Derfor er det heller ikke muligt at konkludere, at Danmark har en særlig rabatordning.