Dansk minister: EU skal være lydhør overfor fiskerinationer

Færøerne overfisker sild, og derfor risikerer de nu både at blive nægtet adgang til EU-havne og at få blokeret alle eksportmarkeder i EU. EU har nemlig i dag vedtaget sanktioner mod Færøerne i sildestriden.
31. juli 2013 12:04

- Vi er i regeringen naturligvis ærgerlige over, at EU nu indfører sanktioner mo det færøske rigsfællesskab, siger fødevareminister i Danmark, Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne.

Færingerne har - ligesom Island - valgt at hæve sine kvoter på både sild og makrel i modstrid med internationale aftaler, og det får nu konsekvenser.

Alle detaljer kendes ikke endnu - men en handelsblokade kan træde i kraft allerede i starten af august.

- Jeg mener simpelthen ikke, at det bør komme så langt. jeg synes, man skal løse sine problemer ved forhandlingsbordet, det er sådan vi plejer at gøre det, forklarer den danske minister.

Det ærgrer hende, at at Danmark må og skal håndhæve alt hvad EU-kommissionen vedtager, selvom man helst vil pleje Rigsfællesskabet.

Her til formiddag har der været et langt krisemøde i den færøske regering. Jon Brian Hvidtfeldt, som er journalist på den færøske radiostation, Utvarp, forklarer den politiske situation således.

- Man har sagt hele tiden fra færøsk side, at man gerne ville tilbage til forhandlingsbordet. Det har været den officielle udmelding fra landsstyret, samtidig har man også påpeget, at det som EU gør måske er i strid med internationale konventioner. Man vil gå rettens vej for at forhindre, at EU kan gennemføre sanktionerne, forklarer den færøske journalist.

Afgørelsen om sanktioner er den foreløbige kulmination på en lang strid mellem Færøerne og Island på den ene side og EU og Norge på den anden side.

Parterne fastsætter sammen med Rusland fordelingen af kvoter for fiskeri i Atlanterhavet. Jon Brian Hvidtfelt siger, at de færøske politikere holder fast på deres ret.

- Argumentet er, at sildebestanden på samme måde som makrelbestanden, i langt højere grad lever omkring færøske farvande, end de tidligere har gjort. Derfor mener de færøske politikere, at man har ret til en større del af kvoten.

Herhjemme er et stort løfte fra Naalakkersuisut at udvide det Grønlandske fiskeriterritorie, forhøje kvoterne og begynde at fiske efter nye arter

Vi spurgte den danske fødevareminister, om Siumut-koalitionen kan forvente fuld opbakning på den front - også hvis EU-kommissionen bliver en modstander.

- Vi vil opfordre alle parter til at tage denneher type sager op ved de rette forhandlingsborde. Er der gode og saglige grunde til, at man gerne vil ændre i kvoterne, ja så mener vi, at der skal være en lydhørhed overfor de argumenter, forklarer Danmarks fødevareminister, Mette Gjerskov.

Det er ventet, at EU-sanktionerne mod Færøerne træder i kraft i løbet af de første uger af august. De sidste detaljer mangler at blive besluttet.