Dansk Folkepartis fremmarch bekymrer IA

Dansk Folkeparti er efter valget det største parti i den sejrende blå blok, og det bekymrer IA's formand Sara Olsvig.
Foto © : Dansk Folkeparti
Skrevet af Sandra Meinecke
19. juni 2015 15:03

Valgresultatet med sejr til blå blok gør det ekstra vigtigt, at de nordatlantiske mandater står sammen og står stærkt.

Sådan siger Sara Olsvig dagen efter valget, hvor blå blok løb med en kneben sejr over rød blok i Danmark, og hvor Dansk Folkeparti blev valgets helt store vindere, og det største parti på den borgerlige fløj. Især fremgangen til Dansk Folkeparti bekymrer Inuit Ataqatigii:

- Det, vi bider mærke i, er, at Dansk Folkeparti er blevet det største parti i den blå blok, og det er noget, der bekymrer os. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi ikke kommer til at støtte en regering, som er styret af Dansk Folkeparti, siger formanden for IA, Sara Olsvig til KNR.

Læs også Aaja usikker på samarbejde

Formanden glæder sig over, at IA samlet set fik flest stemmer ved valget og er stolt af at kunne sende Aaja Chemnitz Larsen afsted til forhandlingsbordet på Christiansborg.

Men allerede dagen derpå har partiet fundet arbejdstøjet frem, for som Sara Olsvig siger:

- Det kommer til at være meget vigtigt, at den grønlandske indsats i Folketinget bliver koordineret og stærk - særlig med det valgresultat.

Læs også Blå bloks sejr ærgrer Kielsen

Hvis Dansk Folkeparti kommer med i koalitionen, så er der en lang række af de fremtidsønsker og ambitioner, som de grønlandske partier har på landets vegne, som vil blive svære at få indfriet, mener Sara Olsvig.

- Det, der bekymrer os med Dansk Folkeparti, er partiets holdning til Grønland, vores selvstyre og vores vej mod selvstændighed.

De seneste tre ugers valgkamp i Danmark har vist et tæt løb mellem blå og rød blok. Så tæt, at mange forventede, at de nordatlantiske mandater ville ende med at afgøre valget.

Læs også Avis: Flertal i Danmark ønsker ikke nordatlantisk indflydelse på valget

Men selv om de fire mandater ikke får den forventede indflydelse, så har de grønlandske og færøske mandater masser af arbejde, der skal gøres, og det er vigtigt, mener Sara Olsvig, at de står sammen.

- Men nu er der ikke dannet regering i Danmark endnu. Så nu må vi se, hvordan det ser ud, når de begynder regeringsforhandlingerne. Men jeg kan sige så meget, at vi allerede har været i kontakt med vores færøske venner, som vi kommer til at arbejde sammen med på den ene eller den anden måde, siger Sara Olsvig.

Hun understreger, at arbejdet med de andre venstreorienterede partier på Christiansborg også allerede er sat i gang.

Det er ikke kun IA, der ærgrer sig over valgresulatet. Sejr til den blå blok skaber nervøsitet hos Naalakkersuisutformand Kim Kielsen.

- Det har vi betænkeligheder ved, da det også er dem, der vil have den største politiske indflydelse på, hvor højrefløjen skal henad, siger Siumuts formand.

Læs også Blå bloks sejr ærgrer Kielsen