BILLEDER Dansk astronaut sendt godt afsted

Med voldsom røg og susen blev den første dansker sendt ud i rummet klokken 02.37 grønlandsk tid, hvor rumfartøjet Sojus havde astronauten Andreas Mogensen ombord.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
02. september 2015 10:24

Alt forløb efter planen under opsendelsesstarten, og Andreas Mogensen og hans to astronautkolleger fra Rusland og Kazakhstan har givet flere tegn på, at de og rumfartøjet har det godt.

- Opsendelsesholdet rapporterer om en god stabilisering af fartøjet. Holdet rapporterer, at opsendelsen går godt, skrev Den Internationale Rumstation - ISS - på sin Twitterkonto.

De første ni minutter er de mest kritiske ved raketopsendelser, fordi de mindste fejl kan sende den kontrollerede eksplosion, der foregår i motorerne, ud af balance.

Men alt forløb efter planen på Sojus, der efter knap ti minutters opsendelse var i kredsløb om jorden.

Det udløste klapsalver i byen Baikonur i Kasakhstan, hvor opsendelsen foregik, og hvor Andreas Mogensens familie også overværede opsendelsen.

Dermed blev der i nat skrevet et stykke danmarkshistorie, som har været to år undervejs, siden det blev offentliggjort den 28. august 2013, at Andreas Mogensen ville blive den første dansker i rummet.