Vittus: Danmark vil rulle selvstyreloven tilbage

Utilfredshed med den danske regerings behandling af Camp Century og en "godkendelse" af Ironbarks mineprojekt fra det danske udenrigsministerium er årsag til Vittus Qujaukitsoqs hårde kritik af den danske regering.
- Såfremt Danmark vælger at tage et sådant skridt overtrædes der en klar aftale, som i praksis vil betyde at råstofkompetencen som blev overdraget til Grønland i 2010 tilbageføres til dansk myndighed, lyder Vittus Qujaukitsoqs forklaring til udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. december 2016 16:48

- Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet, sagde Vittus Qujaukitsoq om den danske regering til avisen Politiken i sidste uge.

De hårde udtalelser fra Qujaukitsoq forårsagede, at han blev kaldt i samråd i udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg fredag, og KNR har nu fået aktindsigt i den forklaring, som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender har givet til udvalget.

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende

Her fremgår det blandt andet, at Qujaukitsoq er utilfreds med den danske regerings manglende handling i sagen om den forladte militærbase Camp Century øst for Pituffik:

Væsentlige uoverensstemmelser mellem danske og grønlandske ønsker

- Danmark afviser fortsat i dag, efter 3 års grønlandsk insisteren, at foretage nogen undersøgelser af den radioaktive forurening, og Danmark har som I ved i november meddelt, at man først nu har igangsat en gennemgang af de juridiske aftaler, anfører Qujaukitsoq overfor udvalget.

LÆS OGSÅ Udvalg tager Qujaukitsoqs forklaring til efterretning

Dernæst forklarer Qujaukitsoq også, at der fortsat er "meget væsentlige uoverensstemmelser" imellem, hvad Danmark vil opnå i forhold til Thule Air Base kontraktsagen, og det at Inatsisartut og Naalakkersuisut ønsker et større afkast til det grønlandske samfund.

Foruden konflikten om Pituffik og Camp Century er der tilsyneladende også en konflikt mellem Selvstyret og den danske regering på råstofområdet.

Udenrigsministeriet vil godkende grønlandske råstofaktiviteter

Det danske udenrigsministerium har nemlig meddelt, at ministeriet vil vurdere ansøgninger om råstofaktiviteter i Grønland, og om det siger Qujaukitsoq:

- Såfremt Danmark vælger at tage et sådant skridt overtrædes der en klar aftale, som i praksis vil betyde at råstofkompetencen som blev overdraget til Grønland i 2010 tilbageføres til dansk myndighed.

Som dokumentation til udvalget, har Qujaukitsoq vedlagt et brev til det danske udenrigsministerium, hvor selvstyret kritiserer ministeriet for at overtræde Selvstyreloven, fordi Udenrigsministeriet har sendt en "godkendelse" af Ironbarks projekt i Citronen Fjorden i Nordøstgrønland.

Godkendelsen er ugyldig, er vurderingen fra Selvstyret embedsmænd, der mener, at råstofområdet udelukkende er grønlandsk anliggende.