Danmark står i vejen for klimaaftale

Hensynet til Grønland gør, at Danmark indtager en usædvanlig rolle som skurk i klimaspørgsmålet.
Foto © : Ostermann Andrea
17. maj 2016 06:02

Danmark står i vejen for en mere ambitiøs klimaaftale for Arktis. Det skriver Politiken, som erfarer, at det var Danmark der stod på bagbenene overfor USAs præsident Obama og dermed blokerede for at få en ambitiøs miljøaftale.

Læs også Greenpeace: Danmark blokerer for havreservater

Ifølge Politiken, var årsagen, at Danmark var bekymret for, hvad aftalen ville betyde for Grønland. Her er Naalakkersuisut ikke interesseret i, at der bliver etableret store naturreservater, som kan skade mulighederne for at tjene penge på fiskeri i fremtiden.

- Vi skal passe på Arktis, men vi skal også vide, at der er en interesse for kommerciel aktivitet, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde efter aftalen, skriver Politiken.

Udenrigsminister tilfreds

Statsministeren fik opbakning fra sin udenrigsminister Kristian Jensen, som mener, at aftalen faktisk er ganske god.

Læs også Verdens lande underskriver klimaaftale

- Amerikanerne er der, hvor de gerne vil have en stærk aftale, men de har jo heller ikke det samme blik for deres oprindelige folk og deres erhvervsmuligheder, som vi har i forhold til Grønland. Derfor skal vi finde en balance, og jeg synes egentlig at teksten er ret stærk, sagde han ifølge Politiken.

Tynd kop te

Hos organisationerne WWF og Greenpeace er de til gengæld meget skuffede over aftalen, som er markant mindre ambitiøs, end den aftale Canada og USA indgik sidste måned.

Læs også WWF: Grønland burde indsende egen klimaplan

Greenpeace kalder aftalen uambitiøs og hos Verdensnaturfonden WWF får den prædikatet "En tynd kop te."