FN: Danmark bør fjerne alt USA's militæraffald i Grønland

Danmark bør fjerne al affald fra USAs militære tilstedeværelse i Grønland - og USA bør hjælpe til. Det anbefaler FN’s særlige undersøger med særligt fokus på giftigt affald i en rapport til FN’s Menneskerettighedskomité.
Foto © : Ken Bower
24. oktober 2018 08:32

Sidste afsnit er tilføjet onsdag klokken 11.49

Det skriver Sermitsiaq.AG.

- Danmark skal identificere og fjerne alt militært affald, som er uønsket af den grønlandske befolkning. De Forenede Stater opfordres kraftigt til at involvere sig og støtte denne indsats, lyder det desuden i anbefalingen fra den særlige undersøger, Baskut Tuncak.

LÆS OGSÅ USA’s aktiviteter i Grønland har skabt mistillid

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op

Anbefalingerne kommer, efter Baskut Tuncak sidste år opholdte sig i Grønland for at undersøge miljøforhold, der kan have indvirkning på mennesker. Allerede dengang lød hans umiddelbare anbefaling, at Danmark burde rydde op efter de tidligere amerikanske base.

Det skete, efter tidligere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, i 2017 klagede over Danmark til FN for at svigte sit ansvar for oprydning af de tidligere amerikanske baser i Grønland.

LÆS OGSÅ Regeringen øger beløb til oprydning af forladte baser

Klagen blev dog trukket tilbage af formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, men FN’s Menneskerettighedskomite valgte alligevel at undersøge forholdene.

Danmark og Grønland aftalte dog i januar i år, at Danmark giver 180 mio. kroner over seks år til oprydning af forladte amerikanske baser i Grønland.  

LÆS OGSÅ Regeringen undersøger USA’s ansvar for forurening

Du kan læse hele rapporten fra FN's Menneskerettighedskomité her.

Den Amerikanske Ambassade i København har ingen kommentar til FN-rapportens indhold, oplyser ambassadens pressechef til KNR.