Institut: Dømte skal kunne klage over forflytning

Forvaringsdømte skal have mulighed for at klage over at blive flyttet mellem åbne og lukkede afdelinger i den kommende anstalt i Nuuk. Det mener Institut for Menneskerettigheder i Danmark.
Foto: Arkiv Foto © : Kriminalforsorgen i Grønland
31. januar 2017 07:08

Der skal være muligt for en forvaringsdømt person at klage, hvis vedkommet bliver flyttet fra en åben til en lukket afdeling i den kommende anstalt i Nuuk.

Sådan lyder en anbefaling fra Institut for Menneskerettigheder i Danmark i et høringssvar til Justitsministeriet.

Flere dømte bliver i løbet af deres afsoning overført fra en lukket til åben afdeling, hvor forholdene i højere grad ligner hverdagen i resten af samfundet.

Men nogle gange går forflytningen ikke som forventet.

- Hvis man så siger: ‘Nå, men det gik ikke. Det kunne desværre ikke lade sig gøre, at du kan blive her under de åbne forhold. Det er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Vi bliver nødt til at have dig tilbage til forvaringsafdelingen, forklarer  chefkonsulent Lise Garkier Henriksen fra Institut for Menneskerettigheder og fortsætter:

- Den beslutning er meget indgribende. Der kan være tale om folk, som skal afsone temmelig længe, og der kan være stor forskel på at sidde i en lukket afdeling og i en åben afdeling. Og derfor siger vi, at det skal man kunne klage over.

I Danmark kan indsatte i fængslerne klage, hvis de er uenige i Kriminalforsorgens beslutning om en forflytning.

Lise Garkier Henriksen understreger over for KNR, at man hos Institut for Menneskerettigheder generelt er overordnet positiv over for udsigten til, at grønlandske dømte i fremtiden kan afsone i Grønland.

- Det kan vi jo nærmest ikke sige noget dårligt om. At man nu har taget skridt til at etablere Anstalten i Nuuk, så alle, der dømmes i det grønlandske retssystem kan afsone under grønlandske forhold.