Bygderne frygter at ryge helt ud af ny bygdebestyrelse

Bygdebestyrelsesformand i Aappilattoq er bekymret for ikke at blive hørt, i tilfælde af, at der ikke kommer repræsentanter fra Bygde i den nye fælles bygdebestyrelse.
Skrevet af Najaaraq Egede
24. april 2009 08:12

Der er delte meninger om de kommende bygdebestyrelser. Mens formanden for bygdeforeningerne Jens Kristian Therkelsen glæder sig til, at de at de får flere ansvarsområder i de nye fælles bygdebestyrelser, er bygdebestyrelsesformanden i Aappilattoq i Kommune Kujalleq, Niels Manassen, bekymret.

- Det kan jo godt være, at vi får to ind fra Aappilattoq, eller at de andre får to ind ud af tre pladser, så vil een bygd fuldstændig stå uden en repræsentant. Det er bekymrende, siger han.

I den nye Kommune Kujalleq, der er sammensat af Nanortalik, Narsaq og Qaqortoq efter kommunesammenlægning 1. januar 2009, skal der i fremtiden kun være fire bygdebestyrelser mod de 12 nuværende. I de nye bestyrelser skal der kun være tre medlemmer, selvom de skal varetage flere bygders interesser. Der er en afstand på omkring 100 kilometer mellem de tre bygder, og derfor synes Niels Manassen, at fremtiden er usikker.

- Idag kan vi tre i bygdebestyrelsen i Aappilattoq få en sag ordnet, da vi hurtigt kan mødes i bygdekontoret. Det bliver ikke muligt i fremtiden, da der er lang afstand mellem vore bygder. Og kommunikationsudstyret er jo ikke så godt i forevejen, siger han.

- Jeg er bange for, at hvis vi ikke får en repræsentant i den kommende bygdebestyrelse, så bliver vores ønsker ikke tilgodeset. De "lokale" interesser vil forsvinde i "de andres" interesser, siger han.

Dermed mener han noget helt andet, end formanden for bygdeforeningerne, Jens Kristian Therkelsen, der tordag sagde, at den nye ordning vil give de nye bygdebestyrelser mere ansvar og bedre samarbejde.

- Jeg kan allerede nu forestille mig, at nogle bygder vil miste noget. Når vi idag holder møder med andre bygdebestyrelser eller kommunalbestyrelser, kan vi få indflydelse hver især, men den mulighed vil gå tabt i det nye, siger Niels Manassen fra en af Grønlands sydligste bygder Aappilattoq.

Niels Manassen stiller op igen til bygdebestyrelsesvalget, som er på tirsdag den 28. april.

Der blev ved sidste bygdebestyrelsesvalg i 2005 oprettet 54 bestyrelser - én for hver bygd i hele landet, med mellem et til fem medlemmer i hver. I de nye 26 bestyrelser skal der være tre til fem medlemmer.