Kommunalvalg Byer kæmper om borgmesterposten

Den kommende kamp om at blive arvtager for Hermann Berthelsen bliver ikke bare en kamp om borgmesterposten i Qeqqata Kommunia, det bliver også en kamp mellem Sisimiut og Maniitsoq.

Ved de seneste kommunalvalg har Siumut siddet tungt på borgmesterposten i Qeqqata Kommunia med et overvældende stemmeflertal til partiet.

Og med Hermann Berthelsens afgang kan en ny Siumutkandidat få chancen. Men ifølge Erik Jensen, der er formand for Siumut i Sisimiut, så er der ikke udvalgt en bestemt spidskandidat.

Alle partiets kandidater er lige og derfor bliver det den Siumutkandidat med flest stemmer, der kan sætte sig i borgmesterstolen.

- Alle i partiet stiller op på lige fod og alle skal være spidskandidater, så det bliver befolkningen, der kommer til at udpege den næste borgmester, siger Erik Jensen, der selv er klar til at tage borgmesteransvaret, hvis vælgerne giver ham det.

LÆS OGSÅ Kandidaterne lader vente på sig i Qeqqata

Hans partifælle og 1. viceborgmester Gideon Lyberth er blandt dem, der kan udfordre Erik Jensen. Lyberth peger på, at han vil arbejde for mere udvikling i Maniitsoq, men giver ikke sig selv store chancer, da han forudser, at en kandidat fra Sisimiut bliver borgmester. Det er nemlig den største by, og der er i høj grad tale om en duel mellem de to byer, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Hermann Berthelsen genopstiller ikke

Politisk kommentator Sten Lund håber dog, at både vælgere og politikere vil se valget i et større perspektiv, undgå bykampen og vælge den kandidat der er bedst for hele kommunen.

- Jeg synes, at det er vigtigere at se på, hvem der har evnen til at samle og løfte hele bestyrelsen og hele kommunen. Det er det vælgerne skal holde sig for øje, siger Sten Lund.