Byer på Østkysten vil løsrive sig fra Kommuneqarfik Sermersooq

De to østgrønlandske byer Illoqqortoormiut og Tasiilaq vil løsrive sig fra Kommuneqarfik Sermersooq. For at nå dette mål samler Egon Poulsen underskrifter for en opsplitning.
22. oktober 2014 18:23

Han er dog helt galt på den, siger medlem af kommunalbestyrelsen Justus Hansen, der peger på, at der efter kommunesammenlægningen er kommet flere aktiviteter inden for byggeri og anlæg i Østgrønland og at en løsrivelse kun vil betyde dårligere forhold.

 

- Jeg tror faktisk det bliver dårligere, fordi vi får jo så mange penge fra Nuuk af. Og det er første gang nogensinde vi får over 60 millioner til byggeri, bare alene i år. Og vi har jo kontinuerligt hele tiden byggerier i gang, kommunen har forpligtet sig til ti boliger hvert år, her frem over, siger Justus Hansen fra Demokraterne til KNR.

 

Egon Poulsen går fra hus til hus for at samle underskrifter for en løsrivelse. Han mener, at storkommunen har resulteret i færre aktiviteter i byggebranchen i østgrønland.

 

- Når man tænker på byggeri i Illoqqortoormiut er det stoppet, og selv om byggeriet ikke helt er stoppet i Tasiilaq er der meget færre byggerier siden kommunesammenlægningen, siger Egon Poulsen til KNR.

 

Kommuneqarfik Sermersooq peger på, at der rent faktisk bliver lavet meget i Østgrønland, som etablering af piorsaavik, tiltag for alkoholbehandling og arbejde indenfor socialområdet.

 

Justus Hansen undrer sig, da han faktisk mener forholdene er blevet bedre.

 

- Det synes jeg er lidt mærkeligt. Fordi jeg synes at kommunesammelægningen, specielt for os herover i øst, har gjort vores vilkår bedre, specielt indenfor socialområdet og indenfor byggeri, med mere. Så, jeg synes det er lidt mærkeligt at man har startet denne her underskrift indsamling for at løsrive sig og starte sin egen østkommune, siger Justus Hansen til KNR.

 

Der også peger på, at kommunen jo har afsat 60 millioner til byggeri på Østkysten alene i år.

 

Medlem af Kommunalbestyrelsesmedlem Vittus Mikaelsen, Siumut, vil også løsrive de to østgrønlandske byer fra storkommunen, da han savner byggeaktiviteter i de østgrønlandske bygder.

 

Justus Hansen mener til gengæld, man skal tage hensyn til, hvor borgerne vil bo.

 

- Hvorfor skal vi lave noget nyt ude i bygderne når folk ikke engang vil bo der? Spørger Justus Hansen.

 

Kommunalbestyrelsesmedlem Iddimaangiu Bianco siger til KNR, at hun vil vente med at tage stilling til vurderingen af storkommunenerne ligger klar i 2015.