Vittus: Brexit vil påvirke os uanset hvad

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og erhverv følger udviklingen mellem Storbritannien og EU med spænding. Uanset udfaldet vil det påvirke Grønland, siger han.
Foto © : Departementet for Udenrigsanliggender
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. januar 2017 12:30

Vittus Qujaukitsoq er glad for, at der nu er flere oplysninger om, hvordan Storbritannien vil forlade EU efter Theresa Mays længe ventede Brexit-tale tirsdag.

- Det er på sin plads, at vi nu får mere klarhed over hvad Storbritannien vil fremover, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq oven på talen fra premierminister Theresa May, der tirsdag fremlagde nogle af de betingelser, som hun vil kæmpe for under de forestående forhandlinger med EU og landets udmelding af det europæiske fællesskab.

Naalakkersuisut følge udviklinge tæt

Storbritanien er Grønlands næststørste marked for skalddyrsprodukter, der udgør en væsentlig del af Grønlandsk eksport. Derfor følger Naalakkerusisut udviklingen tæt og ifølge Qujaukitsoq er der nedsat arbejdsgrupper i samarbejde med de danske myndigheder:

- Hvor vi har folk til at følge det udredningsarbejde, der er i gang, for at minimere de negative konsekver og ikke mindst at afdække hvilke konsekvenser der får for Grønland.

Det vil ramme os uanset hvad

Han slår fast, at det er et kompliceret forhandlingsforløb, der venter forude mellem EU og Storbritannien, men det vil få konsekvenser for Grønlandsk eksport, slår Qujaukitsoq fast:

- Det vil ramme os uanset hvordan det hele ender, fordi vi kommer til at handle med Storbritannien på ændrede vilkår, siger han og fortsætter:

 - Det betyder, at vi må forsøge at sikre de bedste betingelser for grønlandske produkter fremover.

Grønlands handlemuligheder er dog indtil videre begrænsede. Ifølge departementet for udenrigsanliggender må Storbritannien nemlig ikke forhandle aftaler med andre lande, før vilkårerne for EU-udmeldelsen er på plads.