Borgen på amerikansk tv

33 millioner amerikanske familier får nu chancen for at komme på besøg her i landet - foran tv-skærmen. Danmarks Radios politiske dramaserie 'Borgen' er nemlig blevet købt af amerikanske Link TV.
Skrevet af Mads Fisker
08. juni 2011 08:22

I et af seriens afsnit rejser den danske statsminister Birgitte Nyborg til Nuuk, og det på en måde, som da afsnittet i efteråret blev vist både her og i Danmark, fik en dansk Grønlands-ekspert helt op af stolen.

- Jeg fik det fuldstændig galt i halsen. Jeg blev ked af det, frustreret og skuffet, sagde Kirsten Thisted fra Københavns Universitet således til Radioavisen.

- Den historie, der bliver fortalt, er en historie om, at grønlænderne har fået Selvstyret foræret af en dansk politiker med hjertet på rette sted. Grønlænderne selv kan tilsyneladende ikke finde ud af nogen bedre strategi end at erkende deres totale afmagt, sagde Kirsten Thisted.

Både landets virkelige politiske leder, Kuupik Kleist og oppositionens Aleqa Hammond afviste dengang at dele ekspertens vurdering af seriens skildring.

Nu kan man i 33 millioner amerikanske hjem altså ved selvsyn blandt andre opleve Angunnguaq Larsen i rollen som fiktiv formand for Naalakkersuisut.

Svensk, finlandsk og norsk tv har allerede vist 'Borgen', ligesom DR har solgt serien til den fransk-tyske kulturkanal ARTE og til tv-stationer i Letland og Island.