Bitcoin-bølgen vokser i Grønland

Flere og flere grønlandske borgere hopper med på Bitcoin-trenden. En hurtig gevinst lokker mange, men man skal være opmærksom på, at den digitale valuta kan miste sin værdi fra over natten, lyder det fra en ekspert.
Foto © : Pixabay
27. september 2017 14:08

'Jeg kan hjælpe dig, så du kan tjene penge uden at løfte en finger, eller ”Lad dine penge lave arbejdet. Kontakt mig, så kan jeg hjælpe dig i gang med at tjene nemme penge.'

Sådan lyder nogle af de tilbud om at investere i Bitcoin, som der florerer på Facebook. Bitcoin Mining er nemlig blevet populær i Grønland, ligesom resten af verden.

Bitcoin er en digital valuta, der i modsætning til statslige valutaer såsom kroner, dollar og pund ikke er understøttet af en central bank. Der er derfor ingen garanti for, at Bitcoin har en reel købekraft i morgen.

Men der er alligevel mange der melder sig ind i Bitcoin Mining-industrien, hvor man investerer sine bitcoins i et netværk af minere. Og når den såkaldte mining starter, så kan man tjene bitcoins til en værdi af 2,50 kroner til 25 kroner om dagen, eller mere, uden at foretage sig noget.

Men hvis man vil tjene mere, kan man hjælpe andre til at købe sig ind i mining og på den måde tjene flere penge.

Mathias Sakariassen er Bitcoin-miner. Det blev han ved at bruge sin opsparing til at købe en såkaldt mining-pool på en Bitcoin-mining. Han købte sig ind i Bitcoin-verdenen med hjælp fra en anden miner.

- Det gjorde jeg fordi, at jeg ville bruge mine penge fornuftigt, siger Mathias Sakariassen til KNR.

I dag siger han, at han tjener penge i takt med, at værdien på den digitale valuta vokser, men også ved, at han hjælper andre med at købe sig ind i mining. Bitcoin-mining er nemlig en slags pyramidespil.

- Som bitcoin-miner kan man tjene penge uden at gøre noget. Men hvis man vil have sin investering tilbage hurtigst muligt, så kan man hjælpe andre med at melde sig ind i Bitcoin-mining, siger Mathias Sakariassen, der siger, at han har ekstra travlt, når der er lønningsdage. Så er der nemlig mange, der gerne vil købe sig ind i mining.

Det er ifølge ham selv en win-win situation for ham og nye minere.

En slags pyramidespil

Bitcoin-mining fungerer kort fortalt sådan, at når én "miner" hjælper en anden med at købe sig ind i det såkaldte mining. Derved får vedkommende et antal point. De point har en værdi i eksempelvis dollars. Når den nye "miner" hjælper en tredje med at købe sig ind, får den først miner også point, ligesom køber to får point, når den tredje køber. 

Det gælder altså om at få andre med i Bitcoin-mining, hvis man vil tjene penge.

En grønlandsk Bitcoin-miner Malik Lynge Petersen er medlem af det internationale Bitclub Network. Han anslår, at der er over 600 personer i her i landet, som har investeret i Bitcoins og Bitcoin-mining.

Men man kan ikke på egen hånd købe sig ind i mining-netværket. Det kan kun ske ved, at man bliver henvist af én, der allerede er medlem. 

Digitalt samleobjekt

Det kan på mange måder lyde som en ubetinget god forretning at bruge sine penge på Bitcoins, men man skal være opmærksom på, at der ikke er noget, som understøtter værdien på Bitcoin.

Det mener Peter Lundgreen, ejer af investeringsfirmaet Lundgreen’s Capital.

- Så længe naboen er parat til at betale mere, end man selv har gjort, så er alt jo godt, fordi så stiger værdien bare, men der er ingen rationel grund bag ved, siger Lundgreen.

Han sammenligner Bitcoins med et samlerobjekt som gamle mønter eller en speciel designerstol.

- Det er ufatteligt fascinerende, det synes jeg ud fra en professionel synsvinkel. Det er fascinerende at se, hvordan folk agerer omkring placering af deres penge, siger Lundgreen til KNR.

Bitcoins bliver udstedt i begrænset antal. Helt konkret 21 millioner Bitcoin. Det vil sige at der vil ikke blive udstedt flere bitcoins, når 21 millioner Bitcoins er blevet udstedt.