Benådning tilpasses grønlandske forhold

Forslaget om ventetidsbenådning er skam tilpasset de grønlandske retsforhold. Det understreger justitsminister Morten Bødskov i dag i et svar til folketingsmedlem Sara Olsvig.
Skrevet af Martine Lind Krebs
24. januar 2012 07:15

Den tidligere justitsminister Lars Barfoed foreslog i marts Selvstyret, at benåde de kriminelle, som havde ventet mere end halvandet år på at komme til, at afsone deres straf i en anstalt, og som var idømt højst 6 måneder.

Og det forslag fastholder den nuværende minister, Morten Bødskov, som et middel, der kan løse problemet med de lange ventelister.

Sara Olsvig har imidlertid spurgt justitsministeren, hvordan forslaget kan tage højde for forholdene i Grønland, hvor hård og personfarlig kriminalitet ofte straffes med ned til 6 måneders anstaltanbringelse.

I sit svar understreger Morten Bødskov, at forslaget er tilpasset de grønlandske forhold i kraft af kravet om, at dommen højst må være på 6 måneder.

I den tilsvarende ordning, som allerede er indført i Danmark, har man ingen maksimum grænse.

Desuden må den dømte - for at blive benådet - ikke have begået ny kriminalitet siden dommen, og skal holde sig på måtten i 2 år efter benådningen, understreger justitsministeren.

Forslaget skal drøftes i Inatsisartut under næste samling, men allerede på nuværende tidspunkt har flere af retsordførerne allerede lagt afstand til forslaget.