Bankdirektør ser potentiale i fiskeriet

Der er behov for nye skibe og en mere villig arbejdsstyrke, men så tror Banknordik direktør også på vækst inden for fiskeriet.
21. september 2014 13:53

Der er gode muligheder for at tjene endnu flere penge på fiskeriet, end vi allerede gør. Det mener Banknordiks landedirektør i Grønland, Jón Brekku.

- Der er mange muligheder inden for fiskeriet i forhold til at forædle fisken i Grønland i stedet for at sælge fisken videre i rund vægt. Får fiskefabrikkerne mere for fisken, så vil afkastet også blive større, hvilket også kommer landskassen til gode i form af højere skatteindtægter, siger han til Jyllands-Posten.

Penge i forædling

Brekku peger på, at en øget forarbejdningen af fisken heri landet kan skabe flere arbejdspladser, men han efterlyser nogle reformer, som gør det mere attraktivt for de ledige at tage arbejde på fiskefabrikkerne.

- Flere selskaber tør ikke at videreudvikle fiskeprodukterne, fordi de har svært med at tiltrække stabil arbejdskraft. Ledige på arbejdsmarkedet ønsker åbenbart ikke fiskearbejde, hvilket er uheldigt, når hovederhvervet er fiskeri og ledigheden er forholdsvis høj. Incitamentet til hellere at ville arbejde end at være arbejdsløs må forbedres, så her har politikerne og kommunerne en opgave, siger Jón Brekku til Jyllands-Posten.

Behov for investeringer

Bankkdirektøren peger på, at der lige nu er stort behov for investeringer i nye fartøjer og teknologi. Som tingene er lige nu skal investeringerne dog komme fra de store grønlandske virksomheder, da der er begrænsninger i loven i forhold til udenlandske investorer.

Finn Karlsen vil gøre indhug på gamle skibe

- Fornyelse af fiskefartøjerne er vigtig. Der har været for lidt fokus på dette, selv om Selvstyret har en støtteordning vedrørende dette. Mange skibe er ikke opdateret og er i dårlig forfatning.
Færre og større fartøjer havde forbedret økonomien i fiskeriet, siger Jón Brekku.

Overordnet tror han dog på vækst i det grønlandske fiskeri.