Børnetalsmand: Gør det trygt at underrette i bygder og mindre steder

Det skal gøres trygt at underrette om problemer for børn i bygder og mindre byer.
Foto © : MIO
Skrevet af Karsten Sommer
24. november 2015 05:41

Sådan lyder opfordringen fra Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge, i forlængelse af debatten om børnetalsmandens rapport om forholdene for børn i de nordgrønlandske bygder.

- Børn har ret til sikkerhed, beskyttelse og hjælp. Og der SKAL reageres på bekymringer omkring for eksempel seksuelle krænkelser og omsorgssvigt. Ikke kun fordi loven siger det, men fordi det er børnenes ret, og det er voksnes ansvar, at disse rettigheder overholdes, skriver Børnetalsmanden i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Bygdeboerne ønsker at forbedre børns vilkår

- Men virkeligheden er, at mange lever i meget små samfund, hvor alle kender hinanden eller er i familie med hinanden. Det medfører i værste fald, at der ikke handles selvom man ved, at der foregår krænkelser, fortsætter Aviâja Egede Lynge.  

- Derfor vil jeg gerne opfordre til at vi for børnenes skyld,  omtænker systemet således at man i højere grad trygt kan underrette bekymrende forhold for børn.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand: Børns rettigheder brydes

Hun opfordrer til at der oprettes trygge og anonyme henvendelsesmuligheder, hvor børn kan henvende sig uden at skulle være bange og hvor voksne kan lave underretninger til de rette myndigheder, uden at skulle være bange for de følger det kan få for dem lokalt.

- Der bør oprettes en instans, som man kan henvende sig til, så man ikke kommer ud for at skulle informere om sine bekymringer til ens egen familie, venner, eller nogen der kender vedkommende, slutter Børnetalsmanden.