Børnetalsmand: Debatkulturen påvirker også børn og unge

Børnetalsmanden langer nu ud efter den hårde tone, som hun mener den politiske debat her i landet i stigende grad bærer præg af.
Foto © : MIO
Skrevet af Jonas Fievé
25. april 2016 05:43

Aviâja Egede Lynge mener derfor, at det er vigtigt, at hun råber op, da den hårde tone ikke kun påvirker de voksne deltagere.

Børn spejler sig nemlig i den måde, som voksne handler på, så derfor mener børnetalsmanden, Aviâja Egede Lynge, at det sender et uheldigt signal, når den politiske debat får en hård tone, som til forveksling kan minde om mobning.

For det kan få børn og unge til at tro, at det er i orden at opføre sig på den måde.

- Voksnes mobning og nedgørelse af hinanden grundet uenigheder smitter af på børn og unges adfærd. Hvis børns voksne rollemodeller ikke kan føre en sober debat, kan vi heller ikke forvente, at børn klarer deres interne stridigheder på en ordentlig måde, udtaler børnetalsmanden i en pressemeddelelse.

Aviâja Egede Lynge påpeger, at børn og unge konstant bliver påvirket af voksnes sprog og handlinger, i hverdagen, i skolen, i hjemmet, og i fritiden.

Børnetalsmanden opfordrer derfor til, at man i folkeskolerne tager demokrati og debat op som tema, hvor man gennemgår et emne, og efterfølgende træner eleverne i at fastholde en respektfuld tone og omgang med hinanden - også selvom man er uenige.