Børnene taber når mor og far mangler penge

Mere end 1200 grønlandske hjem, hvor der er børn, er det man kalder økonomisk udsatte. Det viser den årlige rapport fra Grønlands statistik om netop økonomisk udsatte, der udkom i denne uge
Jonna Ketwa mener det er trist at der ikke er en positiv udvikling i tallen over økonomisk udsatte forældre
Skrevet af Merete Lindstrøm
11. december 2017 07:09

Pengene er små når der skal købes ind hos familien Isaksen

- Jeg køber kun ting, der er på tilbud, fortæller Didda Isaksen.

Hun bor alene med sine 3 børn i Qaqotoq. De lever for lige over 4000 kroner om måneden, og det er ikke altid let, når der ikke er penge til nyt tøj eller andre ting. 

LÆS OGSÅ Fire procent af befolkningen lever for mindre end 76.000 kroner

- Mine børn kommer hjem og er misundelige på de andre. Det er svært at finde ud af, hvad man skal gøre, fortæller Didda. Jonna Ketwa, der er bestyrelsesformand for Red Barnet i Grønland, arbejder til dagligt med familier som Diddas.

- I første omgang er det vigtigt at tage det meget alvorligt, at de her familier de findes. Børnene lever ude i Grønland i dag. Det betyder, at vi alle har et ansvar for at gøre noget ved det, understreger Jonna Ketwa.

Didda Isaksen er langt fra den eneste, der står med de problemer i hverdagen. 194 enlige forældre falder under betegnenelsen økonomisk udsatte, og det kan have voldsomme konsekvenser for børnene at vokse op under svære økonomiske forhold, fortæller Jonna Ketwa, der til dagligt arbejder som psykolog.

 - Blandt andet trækker de sig meget ofte ind i sig selv. De kan have vanskeligt ved at få venner. De har ikke samme muligheder som andre. Generelt så påvirker det simpelthen deres selvværd, og det påvirker deres udvikling, idet de ikke har samme muligheder for at udfolde sig, fortæller Jonna Ketwa

Red barnet holder arrangementer både for børnene og for hele familien, og netop i denne tid er det vigtigt at gøre noget ekstra, fortæller Jonna Ketwa.  
- Særligt her i julen er det bekymrende, fordi de måske ikke har det, de har brug for, siger formanden for Red Barnet.