Autister får stemme i Grønland

En nyetableret grønlandsk afdeling af Landsforeningen Autisme skal give autister her i landet et talerør og får Karsten Høy som formand.
Direktør for Greenland Holding A/S og Greenland Venture A/S
24. september 2016 15:40

Grønlændere med autisme får nu en fællesstemme, efter Karsten Høy har valgt at stille sig i spidsen for en nyetableret Grønlandsk afdeling af landsforeningen for autisme.

I en pressemeddelelse gør foreningen det klart, at forældre her i landet med autist børn har rigtig mange udfordringer i hverdagen og nogen ender endda med helt at forlade landet.

Fakta om Autisme

Autisme er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse. Gennemgribende betyder at autismen har betydning for alt hvad mennesket med autisme siger, tænker og gør samt måden, vedkommende forstår og oplever andre mennesker og verden på. Autisme er et stærkt genetisk betinget, medfødt og blivende handicap.

Til dato er der ikke fundet medicinske præparater der får autismen til at forsvinde eller kompenserer for den, men der findes en mængde pædagogiske virkemidler og interventioner der har stor effekt på selvhjulpenhed og livskvalitet.

En meget stor gruppe mennesker med autisme, får i løbet af livet diagnosticeret psykiske overbygninger til deres handicap. Psykiske overbygninger som f.eks angstlidelser skyldes kronisk stress og at mennesket med autisme ikke bliver mødt og forstået.

Kilde Landsforeningen Autisme

Den nye formand for afdelingen Karsten Høy kender selv til udfordringerne fra første hånd, og valgte at træde ind i rollen fordi han har en dreng på 14 år med infantil autisme.

Læs også Større viden om autisme hjælper både forældre og børn

- Jeg har tidligere via en forældregruppe her i Nuuk og gennem forskellige dialoger oplevet, at forholdende langt fra er optimale, men dog med årene blevet bedre.

- Med nyetableringen af autismeafdelingen herhjemme ønsker jeg, at medvirke til, at vi få nogle rammer, fora og et talerør, der taler autisternes og deres pårørendes vilkår og sag, siger Karsten Høy. 

Læs også Børnetalsmanden efterlyser forståelse for autisme

Høy, der til dagligt er direktør for Greenland Holding, fortæller, at det handler om, at skabe mere livskvalitet for den enkelte, en bedre dagligdag for hele familien og i særdeleshed muligheder for, at børn med autisme også kan få en uddannelse. 

Foreningen arbejder allerede på en konference om autisme i uge 11 næste år.