Assange blev ulovligt frihedsberøvet

Et FN-panel meddeler officielt i en erklæring, at det mener, at WikiLeaks-stifteren Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt på Ecuadors ambassade i London.
Skrevet af Ritzau
05. februar 2016 09:19

FN-panelet opfordrer til, at Storbritannien og Sverige ophører med at berøve Assange hans frihed. Det opfordrer også de to lande til at betale ham erstatning, efter at have krænket hans fysiske integritet og hans ret til fri bevægelighed.

Assange, som har vakt harme i USA ved lække hundredtusinder af hemmeligstemplede diplomatiske dokumenter, ventes i dag at kræve, at han får lov til at forlade Ecuadors ambassade som en fri mand.

Sveriges regering afviser fuldstændigt kritik fra FN-panel og siger, at Julian Assange valgte frivilligt at søge ind på ambassade i London i 2012.

- De svenske myndigheder har ingen kontrol over hans beslutning om at blive på Ecuadors ambassade. Det har stået Assange frit for at forlade ambassaden på et hvilket som helst tidspunkt, hedder det i en erklæring fra den svenske regering.

Den britiske premierminister, David Cameron, sagde torsdag, at hvis Assange forlader Equadors ambassade i London, vil han blive anholdt.