Asii kritiserer naalakkersuisoq efter sag om blind mand

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Lund Olsen, skulle have undersøgt de faktiske forhold, inden hun udtalte sig til Nuuk TV i en sag om en handicappets mere eller mindre reducerede hjælp.
30. januar 2015 16:56

Kommunen bør genoverveje sin beslutning om at skære i blind mands hjemmehjælp. Den melding kom Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Lund Olsen, på Nuuk TV i onsdags.

Det er ellers ikke kutyme for Naalakkersuisut at udtale sig om enkeltsager. Samtidig kendte naalakkersuisoq ikke de faktuelle forhold, men forholdt sig udelukkende på baggrund af Nuuk TV indslag.

Og borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, IA, er langt fra tilfreds.

- Af jeres indlæg kan jeg forstå, at manden er overgået fra handicapforsorgen til ældreforsorgen. Det er i sig selv ikke en grund til at reducere hjælpen så meget, sagde naalakkersuisoq Martha Lund Olsen i Nuuk TV efter et indslag om en blind mand, hvis hjemmehjælp var blevet reduceret fra 48 til 6 timer om ugen.

Martha Lund Olsen forholdt sig altså til påstanden om, at reduceringen af hjemmehjælpen skyldtes, at den blinde mand var overgået fra handicapforsorgen til ældreforsorgen.

Denne information er imidlertid ikke korrekt. Kommunens redegørelse viser, at nedsættelsen af tid hænger sammen med en revurdering af personens funktionsniveau.

Naalakkersuisoq var dog klar i mælet over for tv-stationen.

- Jeg synes, at de skal revurdere sagen, fordi det ikke kan passe, at en person med så vidtgående handicap kan gå så mange timer ned per uge i forhold til den hjælp, der kan ydes, sagde Martha Lund Olsen til Nuuk TV.

 

Asii kalder det uværdigt

Hos Kommuneqarfik Sermersooq er borgmester Asii Chemnitz Narup forbavset, over at en naalakkersuisoq udtaler sig uden at kende til faktiske forhold.

- Jeg må sige, at ikke er værdigt, at en minister udtaler sig om en personsag alene på baggrund af pressens oplysninger.

- For det andet synes jeg, at det er helt uacceptabelt, hvis vi fremover skal - altså en borgmester og en minister - diskutere personsager gennem pressen. Jeg tænker, det er uovervejet fra Martha Lund Olsens side at udtale sig om kommunen uden at have kendskab til faktuelle oplysninger, siger borgmester Asii Chemnitz Narup til KNR.

 

Afvist mange tilbud

KNR har fået samtykke fra den berørte blinde mand og har derfor kunne få udleveret sagen fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Her fremgår det, at den blinde mand er blevet tilbudt madudbringning, dagcenter og aktivitetscenter samt et plads på ventelisten til en plads i en boenhed. Men manden takkede nej til disse tilbud.

Desuden har den blinde mand, der har støttetimetildeling på 26 timer om måneden, kun brugt 8 timer i november og 5 timer i december.

Endeligt fremgår det, at manden har brugt sin støtteordning, som en ledsagerordning og har en tendens til at blive aggressiv over for støttepersonerne, når de siger fra. 

Alle disse oplysninger kunne Martha Lund Olsen have indhentet som naalakkersuisoq, men altså ikke bad om, inden hun fremkom med sin kritik.