Arktisk Råds sekretariat bliver i Tromsø

Arktisk Råd kommer til at få et fast sekretariat med ti medarbejdere i den norske by Tromsø og bevillingen lyder foreløbig på seks år. Det erfarer KNR.
Skrevet af Naimah Hussain
11. maj 2011 12:25

Der har været debat om, hvorvidt Arktisk Råd overhovedet skulle have et permanent sekretariat og i så fald, hvor skulle det ligge. Og det er ét af de punkter, som udenrigsministrene fra de arktiske lande skal endeligt beslutte og underskrive til torsdagens ministerrådsmøde i Nuuk. De seneste dage har embedsfolk fra de otte medlemslande samt de seks organisationer for oprindelige folk forhandlet sig frem til detaljerne.

Blandt de mulige byer, der skulle huse et sekretariat, har Reykjavik i Island været et sandsynligt bud, men islændingene ser nu ud til at blive overhalet af Tromsø, som også huser et universitet, der netop beskæftiger sig med arktiske forhold.

Blandt sekretariatets opgaver bliver administration, planlægning af møderne, logistikken omkring afrapportering af de videnskabelige undersøgelser og samtidig at sikre en kontinuitet i rådets arbejde på tværs af de skiftende formandskaber.

Alle otte medlemslande skal bidrage med et beløb til driften, som samlet kommer til at lyde på 1 million dollars, erfarer KNR.