Arktisk Råd nu med stol til Grønland

Grønland sidder med ved samtlige møder og bliver ikke placeret i baggrunden, men ved selve bordet ved fredagens ministermøde i Arktisk Råd.
Foto © : Arctic Council
23. april 2015 09:41

Det bliver noget ganske andet end i 2013, når Canada i morgen, fredag, byder ministrene velkommen til møde i Arktisk Råd.

Sidst blev Grønland ikke tilbudt en stol i forreste række ved forhandlingerne af de svenske værter, og daværende formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, blev vred og besluttede helt egenrådigt at boykotte mødet.

 

Tre stole til Rigsfællesskabet

Det bliver ikke nødvendigt denne gang. De canadiske værter har været anderledes imødekommende, og Martin Lidegaard bliver flankeret af både den færøske lagmand Kaj Leo Johannessen og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

I Rigsfællesskabet vælger man ligeledes som eneste deltager at dele taletiden, så både Lidegaard, Johannessen og Qujaukitsoq får mulighed for at fremføre deres budskaber, oplyser udenrigskontoret.

 

Grønland med stor deltagelse

Faktisk har Grønland ved dette møde i Arktisk Råd den største deltagelse i mange år. Foruden det officielle og åbne møde, så sidder Vittus Qujaukitsoq også med ved det uformelle ministermøde om formiddagen. Det er nyt, at Grønland sidder med her. De syv øvrige medlemmer af Arktisk Råd deltager med en minister og en embedsmand. Rigsfællesskabet deltager med tre ministre.

Læs også Kerry skal til Grønland

Endeligt bliver dagens sidste møde med deltagelse af medlemslandene samt de lande, som har status som permanente observatører. Også her sidder Grønland og Færøerne med.

Lørdag afsluttes mødet, og her overdrager Canadas Leona Aglukkaq formandsskabet for de kommende to år til USA og deres udenrigsminister John Kerry.