Arktisk konference skudt i gang

Søndag begyndte den store arktiske konference "Glacier" i Anchorage, Alaska.
Foto © : Wonderlane/Flickr Creative Commons
31. august 2015 06:15

Konferencen hedder Global Leadership - ‘global ledelse’ - og vil isœr lægge vægt på USAs lederrolle i de arktiske egne. Konferencen ledes af den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

I alt ventes der 450 deltagere fra 20 lande, hvor mange repræsenteres af deres udenrigsministre.  Dog kommer hverken udenrigsministerne fra Canada og Rusland, selv om de er de to største arktiske lande. Cirka halvdelen af deltagerne kommer fra Alaska og en stor del af dem er oprindelige folk.

I et optaktsinterview siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium at denne konference ikke blot er meget betydningsfuld for Alaska, men for hele verden.

LÆS OGSÅ Obama har fokus på klimaet

Den sidste dag vil John Kerry fremlægge en opsummering af de to dages diskussioner. Desuden vil de otte arktiske lande arbejde videre på udformning af en fœlles politik omkring klimaforandringer, som man satser på kan blive fœrdig til den store miljøkonference COP 21 i Paris til november.  

Et andet vigtigt formål, siger talsmanden, er at konferencen i Anchorage skal vise den almindelige amerikaner, som ikke ved meget om de arktiske egne, at Arktis og Alaska er vigtige for både den amerikanske identitet og for hele klimaforandrings debatten.

Desuden at USA´s rolle i Arktisk Råd også er meget vigtig, selv om denne konference ikke direkte er en del af Arktisk Råds arbejde.

Højdepunktet bliver når præsident Obama mandag aften ankommer til Anchorage for at afslutte konferencen med en tale til deltagerne, inden han tirasdag og onsdag tager videre til flere alaskanske bygder.