Forsvarsminister: Arktisk Kommando skal have flere aktiviteter i Kangerlussuaq

Den danske regering vil øge Forsvarets tilstedeværelse i Kangerlussuaq. Det store spørgsmål er stadig hvordan.
Politikerne i Grønland og Danmark skal se nærmere på, hvilke opgaver Arktisk Kommando fremover skal have Kangerlussuaq. Foto © : Steffen Fog / Forsvarsgalleriet.dk
06. maj 2024 14:11

Flere af Arktisk Kommandos aktiviteter skal ske fra Kangerlussuaq.

Det meddeler forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse i forbindelse med åbningen af forsvarsuddannelsen, Arktisk Basisuddannelse, i Kangerlussuaq i går søndag.

- Det er af afgørende sikkerhedspolitisk betydning, at vi styrker Forsvarets opgaveløsning i Grønland og Kangerlussuaq. Derfor ser regeringen bl.a. på at styrke Arktisk Kommandos tilstedeværelse i Kangerlussuaq, siger han og tilføjer:

- Jeg er sikker på, at Forsvarets fremadrettede tilstedeværelse og aktiviteter vil bidrage til Kangerlussuaqs fortsatte eksistens og udvikling.

Troels Lund Poulsen oplyser dog ikke, hvilke aktiviteter der vil blive tale om.

Det skal først forhandles på plads med naalakkersuisut i de forsvarsforligsforhandlinger, der foregår i øjeblikket.

Indbyggere venter stadig på svar

Indbyggerne i Kangerlussuaq har længe set ind i en uvis fremtid, når Air Greenlands atlantfly overgår til den nye lufthavn i Nuuk til november i år.

I foråret sidste år aftalte Grønland og Danmark dog, at Forsvaret fremover vil bruge lufthavnen i Kangerlussuaq sammen med andre NATO-lande, herunder USA, og vil betale for for renovering og vedligeholdelse af landingsbanen.

Kangerlussuaqs fremtid

  • I 2024 åbner to nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat. Derfor har der været stor usikkerhed om, hvilken fremtiden Kangerlussuaq går i møde.
  • Der bor 532 mennesker i Kangerlussuaq. Meget af beskæftigelsen i bygden centrerer sig omkring Kangerlussuaq Lufthavn.
  • I dag bliver Kangerlussuaq Lufthavn drevet af Mittarfeqarfiit.
  • I april 2023 landede en politisk aftale, der sikrer, at Kangerlussuaq Lufthavn overgår som militærbase. Aftalen er underskrevet af formand for naalakkersuisut Múte B. Egede (IA), daværende naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Erik Jensen (Siumut) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
  • Ifølge aftalen forbliver Kangerlussuaq Lufthavn på grønlandske hænder. 
  • I aftalen lyder det, at Forsvaret og USA må benytte landingsbanen.
  • Samtidig kan civile fly også benytte lufthavnen. Det er fortsat Mittarfeqarfiit, som har ansvaret for de flyvninger.
  • De nærmere omstændigheder om Kangerlussuaqs fremtid som militærbase vil blive forhandlet i det danske forsvarsforlig i efteråret 2023 og frem.
  • I august 2023 købte selskabet Albatros Arctic Circle Aps. Hotel Kangerlussuaq, som indtil da var drevet af Mittarfeqarfiit. Hotellet har 61 sengepladser.

Lufthavnen er dog stadig ejet af selvstyret, som har ret til at udbyde civilflyvning fra den. Hvor meget eller lidt det kommer til at ske, er dog endnu ikke afklaret.

Det har fået flere indbyggere til at samle deres ting og rejse fra bygden, som KNR kunne fortælle i efteråret sidste år.

Men ikke alle er usikre på Kangerlussuaqs fremtid. Rejseselskabet Albatros overtog 1. august sidste år Hotel Kangerlussuaq, som ind til da var ejet af Mittarfeqarfiit.

Hotellet ligger i forlængelse af lufthavnsbygningen, og Albatros meddelte ved købet, at man absolut tror på øget turisme i Kangerlussuaq. 

Ifølge naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), er det afgørende, at Forsvarets rolle i Kangerlussuaq også kommer det grønlandske samfund til gode.

- Jeg ser frem til de kommende forligsforhandlinger, hvor vi skal blive enige om, hvordan Forsvarets tilstedeværelse kan styrkes i overensstemmelse med Grønlands ønsker, siger hun i pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet.

KNR har bedt om et interview med Vivian Motzfeldt om forsvarsforhandlingerne. Hun er dog ikke vendt tilbage endnu på henvendelsen.