Arktis Råd fokuserer på traditionel viden

Canadisk formandskab sætter fokus på mental sundhed, traditionel viden og økonomisk udvikling.
Dene folk optræder ved Arktis Råd møde i Yellowknife
Arktisk Råd Foto © : Arktisk Råd
25. oktober 2014 14:44

Arktisk Råd har nu afsluttet sit møde i Yellowknife, hovedstaden I Nordvest territoriet.

Det er det tredje møde holdt under Leona Aglukkaqs formandsskab. Temaet for det canadiske formandskab er udvikling og fremgang for de arktiske folk.

Canadas prioriteter er blandt andre at fremme mental sundhed, at inkludere mere og mere traditionel viden i Rådets arbejde og især at fremme ansvarlig økonomisk udvikling.

Nyt økonomisk råd

Leona Aglukkaq har således, i samarbejde med Arktisk Råd, oprettet et nyt Arktisk økonomisk råd i september, som vil arbejde for bæredygtige og miljøvenlige erhverv og industrier.

Ved mødet var der megen diskussion af maritim sikkerhed ligefra eftersøgnings og redningsaktioner til forureneing af de arktiske farvande. Bedre og mere sikre sejl ruter var et fokus især med hensyn til Rådets arktiske marine turistprojekt.  

Besøgte Dene landsby

En særlig aktivitet for deltagerne ved mødet i den lille landsby N’dilo der ligger i udkanten af Yellowknife. Det er en Dene indianer landsby med omkring 200 indbyggere.

Mødet der var ledet af Dene overhøvding, Bill Erasmus, fokuserede på traditional og lokal viden. Lokale folk fortalte om deres brug af traditional viden om miljøet, dyr og planter. Det var således muligt for Arktisk Råd deltagerne at mødes med de lokale folk, noget der er en prioritet for den canadiske formand.

Det næste møde vil finde sted I Iqaluit den 24-25 april, 2015.