Arktis overvåges nu af dansk satelit

En dansk satellit på størrelse med en mælkekarton er nu i kredsløb i rummet.
Skrevet af Karsten Sommer
25. november 2013 07:21

Satelitten, som er udviklet af tidligere studerende på Ålborg Universitet, får samtidig det danske firma GomSpace til at melde sig ind i kapløbet om at sikre overvågning af Arktis, skriver Politiken i dag.

GomSpace har i årevis arbejdet på at bevise, at det kan lade sig gøre for et lille land som Danmark at opsende sin egen flåde af små satellitter, der billigt og driftsikkert kan overvåge det enorme arktiske område.

En vigtig prioritet i en tid, hvor både den politiske og økonomiske interesse for Grønland og Arktis er eksploderet.

Derfor har Danmark i sin seneste forsvarsaftale besluttet, at der nu for første gang skal satses mange penge på at få øjne og ører over Arktis.

I alt er der frem til 2017 afsat op til 100 millioner kroner til analysearbejde og op mod 360 millioner kroner til at føre arbejdet ud i praksis.

GomSpaces vision er et netværk af såkaldte nanosatellitter, miniaturesatellitter med en vægt på omkring 15 kg hver, og hver af dem med udstyr, der tillader overvågning af fly, skibe, og sikker kommunikation til myndigheder og militær.

- Med Grønlands position tæt på Nordpolen, kan vi i en satellitbane med otte eller ti satellitter hele tiden have næsten konstant overvågning af Grønland. Og fordi satellitterne er så små, koster de en brøkdel af, hvad en mere almindelig satellit koster at sende op, siger direktør Lars Alminde fra GomSpace til Politiken.

Han vurderer at projektet kan gennemføres for en samlet pris på mellem 150 og 250 millioner kroner.