Anthon: Naalakkersuisut må tage ansvaret for Pituffik-affald

Det har hele tiden været planen, at Dundas-aftalen om det amerikanske affald i Pituffik skulle kunne genforhandles, lyder det fra Anthon Frederiksen, som i sin tid indgik aftalen, mens han var naalakkersuisoq for Miljø i 2011.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
14. april 2015 14:10

I 2011 skrev Naalakkersuisut og den danske regering under på, at det amerikanske affald på 50 tons ved Uummannaq ved Pituffik skal fjernes og sendes et sted hen i EU. Men senere viste det sig, at det ikke kun drejede sig om 50 tons, men hele 3500 tons affald.

Dengang var Anthon Frederiksen den ansvarlige for miljøet i Grønland og skrev under på aftalen. Den danske regering og det daværende Naalakkersuisut aftalte samtidig, at hvis det viste sig, at affaldsmængden var større end forventet, altså mere end 50 tons, så skulle en ny aftale underskrives.

Læs også Den danske miljøminister bør redegøre for Dundas-aftalen

Ved Inatsisarutvalget i marts 2013 blev Anthon Frederiksen ikke genvalgt og havde dermed ikke længere ansvaret for miljøet.

Men ved det næste valg til Inatsisartut i november 2014 kom Anthon Frederiksen ind i varmen igen, denne gang som medlem af Partii Naleraq.

 

Aftalen kan fornyes efter behov

Han har ikke glemt sagen og benyttede paragraf 37 til at spørge, hvordan arbejdet med affaldet ved Pituffik skred frem.

- I et svar skrev den nuværende naalakkersuisoq for miljøet, Mala Kuko Høy, at arbejdet med det amerikanske affald allerede er afsluttet og følgegruppen bestående af både danske og grønlandske medlemmer, som skal sørge for, at aftalen i 2011 følges til punkt og prikke, har opløst sig selv.

- Dette undrer mig, siger Anthon Frederiksen og pointerer, at aftalen fra 2011 klart siger, at hvis det viste sig, at der er mere end 50 tons affald så skal aftalen fornyes med det danske regering.

- Det undrer mig også, at Naalakkersuisut i 2013 ikke har gjort noget mere ved sagen, da det viste sig, at der var mere affald end forventet. I aftalen i 2011 var det jo klart og tydeligt, at der er mulighed for en genforhandling, hvis det viser sig, at der er mere affald end forventet, siger Anthon Frederiksen.

Han understreger, at det er det nuværende Naalakkersuisut der har ansvaret for de 3500 tons affald, som på en eller andet måde skal deponeres et sted i EU.

- Med det seneste oplysninger om omfanget af affaldet må det nuværende Naalakkersuisut tage ansvaret og gøre noget ved sagen, siger medlem af Inatsisartut for Parti Naleraq, Anthon Frederiksen.

I forbindelse med aftalen i 2011 gav det danske regering tilskud på 40 millioner kroner til at bortskaffe det amerikanske affald.