Anita Hoffer: Husk åbenhed om ansættelser efter valget

Der skal være åbenhed om baggrunden for, hvem der ansættes i Selvstyret.
23. oktober 2014 16:01

Selv om posterne i de forskellige departementer i Selvstyret ikke er afhængige af, hvem der sidder i Naalakkersuisut, er det muligt, at der vil opstå ændringer efter valget.

Hvis det sker, er det vigtigt at huske, at være åbne omkring, hvorfor en person bliver ansat.

Læs også Hardenberg: Jeg stod på sidelinjen

Det mener formanden for Transparency Greenland, Anita Hoffer.

- Hvis det nye Naalakkersuisut skal besætte nogle topposter efter valget, så er det ret vigtigt, at de er åbne i deres rekrutteringsproces. De skal være åbne om, hvad det er for nogle kvalifikationer, som de leder efter - og det er jo der, hvor de kan gøre det anderledes (End det tidligere Naalakkersuisut red.), siger Anita Hoffer til KNR og tilføjer:

Læs også Ekspert: Ulovligt hvis embedsmænd leger bank

- Så de rent faktisk også viser, at den pågældende besidder de kvalifikationer, som de søger.

 

I september 2013 bragte avisen Berlingske en historie om netop ansættelsen af en toppost i Selvstyrets. Det var dengang ansættelsen af chefen for Formandens Departement, som Berlingske anfægtede. Avisen skrev, at ansættelsen ikke var sket efter gældende retningslinjer.

Men om det var sandt eller falsk kom aldrig frem i offentlighedens søgelys. Fordi hverken det daværende bedømmelsesudvalg eller formanden for udvalget Søren Stach Nielsen ikke ville kommentere deres arbejde og henviste til, at de havde tavshedspligt.

 

LÆS OGSÅ Søren Stach: Vi har tavshedspligt

- Man kan kun gisne om, hvorvidt det var et problem, altså om det afgående Naalakkersuisut formåede det (at være åbne red.) Om de rent faktisk formåede at opstille, hvad det var for kvalifikationer som de ledte efter og om de pågældende så rent faktisk også besad de kvalifikationer, siger Anita Hoffer

Hun understreger, at budskabet ikke skal misforståes, der kan sagtens opstå situationer, hvor der ansættes folk også på topposter, som ansættelsesudvalget eller chefen har en mere elle mindre tæt relation til, men i det er derfor meget vigtigt, at det kan dokumenteres, at personen er ansat på baggrund af kvalifikationer og ikke relationen.