Demokraterne Anbefalinger er spild af penge

Demokraterne er alt andet end imponerede over resultatet af investeringen på knap ti millioner kroner, der er brugt på forsoningskommissionens arbejde.
Kunst af Julie Hardenberg der blev lavet i forbindelse med forsoningskommissionens arbejde Foto © : Forsoningskomission
Skrevet af Merete Lindstrøm
12. december 2017 08:01

Demokraterne er ikke blevet venligere stemt overfor forsoningskommissionen efter fremlæggelse af den endelige betænkning, der afslutter mere end 3 års arbejde.

LÆS OGSÅ Videnscenter, sprog og en undskyldning

- Vi har jo hele siden sagt at den kommission er spild af penge, siger Demokraternes formand Randi Vestergaard Evaldsen.

Den betragning er forsoningskommissionens stifter, Aleqa Hammond, ikke overraskende uenig i. Hun understreger vigtigheden af dialog om emnet som en del af en positiv udvikling.

-  Sådanne samfundsmæssige værdier kan man ikke gøre op i penge, siger hun.

Hun mener, at arbejdet, som er blevet lavet, vil få betydning i fremtiden.

- Jeg tror på, at kommissionens arbejde og deres betænkning kommer til at have en positiv indflydelse på befolkningen.

Seks anbefalinger og en undskyldning

Betænkningen blev overleveret til Naalakkersuisut i fredags af kommissionens næstformand, Dorthe Katrine Olsen. Den ene af syv anbefalinger, der blev præsenteret, er ønsket om en undskyldning, men også her er Randi Vestergaard Evaldsen kritisk. 

 - Når man ikke har haft den danske stat med inde over den her forsoingskommission, så er det svært at sige, hvem det er, der skal undskylde overfor hvem, siger hun.

I betænkningen nævnes et ønske fra især den ældre generation om en undskyldning for de ting, befolkningen er blevet udsat for i udviklingens navn.

LÆS OGSÅ Fødestedskriteriet har sat dybe spor

Det handler for eksempel om tvangsflytninger, hvor kommissionen lægger op til en undskyldning fra både den danske stat og det grønlandske selvstyre. Og det er en vigtig del af at lægge fortiden bag sig, mener Aleqa Hammond.

- Hvis vi skal blive en selvstændig stat, skal vi tage hinanden alvorligt og sætte vores grønlandske identitet i centrum, så vi kan komme videre, siger hun.

Randi Vestergaard Evaldsen understreger, at det ikke bliver med Demokraternes opbakning, at der bruges flere penge på kommissionsarbejdet og de syv anbefalinger.

- Der er brugt rigeligt penge, som kunne være brugt på folkeskoler og børnehaver her i landet, afslutter hun.